Avslöjad av misstagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-26

Så lyckades polisen gripa den misstänkte 50-årige mannen

GÄLLIVARE. Efter det första förhöret släpptes mannen som är misstänkt för mordet på Carolin.

Sedan fick han skjuts hem av polisen.

Men det var hans egna misstag som avslöjade honom.

Här är berättelsen om hur den 50-årige trebarnspappan greps för mordet på Carolin Stenvall.

Carolin Stenvall hade knappt varit försvunnen i ett dygn när Kurt Väyrynen, 65, och hans fru hittade en märklig blodpöl i sanden vid en skogsväg.

De ringde polisen, men i det här skedet av spaningarna låg allt fokus på att hitta Carolin vid liv. Polis, fjällräddning, frivilliga och hennes familj letade i skogarna kring rastplatsen Stenbron. Där hade man hittat hennes bil övergiven.

Märkligt blodfynd

Hundar sökte efter spår och de som gick skallgång ropade hennes namn: ”Carolin!” ”Carolin!” Stora ytor söktes snabbt igenom i hopp om att hitta henne vid liv.

Tipset om det märkliga blodfyndet hamnade i högen bland alla andra spaningsuppslag.

– Efter ett par dagar, kanske till och med en vecka, ringde polisen och jag fick visa platsen där vi sett blodet, säger Kurt Väyrynen.

Tillsammans med två utredare från länskriminalen åkte han till platsen. Då var det redan full aktivitet vid skogsvägen som leder ner till Skrövån och rastplatsen 58.

Hundförare och andra poliser sökte i området kring den lilla skogsvägen. Kurt visade var han hade gjort sitt fynd och fick sedan skjuts hem.

Hittade bagagerumsmatta

Sedan hörde han inget mer. Först när polisen hade anhållit en man misstänkt för att ha mördat Carolin förstod han vilken avgörande detalj han och hans fru hittat. Blodet vid vägkanten var Carolins och bara ett femtiotal meter därifrån, i en ravin ner mot Skrövån, hittade polisen en bagagerumsmatta. Även på den fann man rester av Carolins blod.

Från att ha famlat i total ovisshet hade polisen nu hittat nyckeln till hela utredningen. Här fanns på en och samma plats tydliga indikationer om att Carolin utsatts för ett brott – men också spår efter den person som utfört det. Gruvarbetaren hade begått flera ödesdigra misstag.

Blodet i sanden som Kurt Väyrynen upptäckte blev 50-åringens fall. Utan det hade aldrig bilmattan hittats som i sin tur ledde till den misstänkte mannens blodiga bagagelucka.

Mattan kom från en Audi A 6 eller A 4 av årsmodell 1991 till 1997. Utredarna började snabbt ringa runt till traktens alla bilhandlare. Hade de möjligtvis sålt en sådan matta och i så fall till vem?

Efterforskningarna blev resultatlösa. Kanske hade någon av handlarna sålt en sådan matta – men till vem gick inte att få fram. Då tog utredarna fram en lista över alla personer som står registrerade som ägare till sådana bilar. I Gällivare kommun fanns ett 80-tal bilar.

Topsades för dna-analys

Man började metodiskt i ena änden. En efter en togs ägarna in till förhör. De topsades för dna-analys och förhördes. Under tiden sökte kriminaltekniker igenom bilarna. Den nu misstänkte 50-åringen fanns i början av listan. Efter ett tiotal förhör var det hans tur.

Som alla andra fick han flera frågor om sin bagagerumsmatta och var han varit kvällen då Carolin försvann.

Gruvarbetaren påstod att hans bagagerumsmatta låg i jaktstugan i Mäntyvaara. Tillsammans med polisen åkte han till huset sex mil söder om Gällivare. Där kunde han visa upp en gummimatta.

Sedan fick han skjuts tillbaka till villan i Gällivare där han bott med fru och barn.

Men det var något som inte stämde med mannens berättelse. Polisens tekniker fortsatte att undersöka bilen efter förhöret.

Efter en första analys kom beskedet, i bagageluckan i mannens bil fanns människoblod. Spaningarna koncentrerades nu kring hans person. Vem var han och kunde han vara den skyldige?

Mannen hämtades återigen av polisen.

Efter ett långt förhör, där mannen förnekade allt, anhölls 50-åringen skäligen misstänkt för mord. Mannens fyra jaktgevär beslagtogs och alla resurser lades nu på att få fram information som kunde avslöja mannens lögner.

Arbetskamrater, släktingar och vänner intervjuades och flera husrannsakningar genomfördes. Med spänning väntade hela utredningsteamet på dna-svaren från blodet i bilen.

Riksmordkommissionens förhörsspecialister, som bland annat knäckte Anders Eklund, reste till Gällivare.

Förhören blev allt mer pressande, men 50-åringen fortsatte med sina lögner. Först efter ett misslyckat självmordsförsök i cellen valde han till slut att börja berätta.

Han erkände att det var han som hade dödat Carolin, men att det var en olyckshändelse.

Pressades hårt

Fyra dagar efter gripandet häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Analysen var nu klar, blodet i bilen var Carolins.

I flera dagar påstod gruvarbetaren att han inte mindes var han gömt kroppen. Vid den första vallningen vid Storberget lurade han utredarna och pekade ut platser på måfå. Väl tillbaka i förhörsrummet pressades han nu så hårt att han bröt samman.

Dagen efter, sent på kvällen, pekade han på en karta ut platsen där han gömt Carolin Stenvalls kropp. Men fortfarande finns en mängd obesvarade frågor om varför han dödade Carolin Stenvall.

Och den här gången skulle han inte få skjuts hem. I stället kördes den mordmisstänkte trebarnspappan i går till häktet i Luleå.

Följ ämnen i artikeln