Kan frias i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Advokaten kräver att hon släpps

Advokaten Per-Ingvar Ekblad krävde i en omhäktningsförhandling i dag att den 31-åriga tyskan skulle försättas på fri fot.

Men rätten beslutade att kvinnan även fortsättningsvis ska vara häktad som på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet i Arboga.

Den tyska kvinnans försvarare Per-Ingvar Ekblad hade begärt att en ny häktningsförhandling skulle hållas eftersom ny information kommit fram i fallet.

Advokaten sade inför Västmanlands tingsrätt att yrkandet om att kvinnan ska sitta häktad ska hävas.

– Det finns inte längre skäl att hålla henne kvar i häktet, sade han.

”Skäl för häktning”

Kammaråklagaren Frieda Gummesson bestred advokatens krav.

– Det finns fortfarande skäl för häktning och fortfarande skäl för att hon ska sitta kvar på sannolika skäl.

Därefter begärde hon stängda dörrar.

Vid 12.15-tiden kom rättens beslut, som innebär att den misstänkta kvinnan även fortsättningsvis ska sitta häktad.

”Jag är missnöjd”

Tingsrättens beslut att omhäkta kvinnan i hennes frånvaro innebär att hon sitter i fortsatt förvar hos den tyska polisen. Arbetet med att få henne utlämnad till Sverige pågår och nästa vecka ska en tysk domstol för andra gången ta ställning till om hon ska utlämnas.

– Jag är missnöjd med tingsrättens beslut. Jag hade inte begärt en omhäktning om jag inte hade trott att min klient skulle släppas. Hon säger att hon är oskyldig och jag utgår från att hon också är det, säger tyskans advokat Per-Ingvar Ekblad till TT.

Det fanns omständigheter som gjorde att han trodde att han skulle ha framgång i rätten, men han vill inte säga vilka de var.