Så lurade författaren Donald Trump

Publicerad 2018-01-06

Skandalboken tecknar Donald Trumps presidentskap som kaotiskt.

Nu förvånas många över att författaren Michael Wolff verkar ha fått fria tyglar i Vita huset.

För tio år sedan råkade mediegiganten Rupert Murdoch ut för något liknande.

Donald Trump anklagar Michael Wolff för att ha skrivit en bok full av lögner, felaktigheter och påhittade källor. Presidenten hävdar att Wolff aldrig intervjuat honom för boken.

Oavsett flyger just nu ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” i rasande fart av bokhyllorna – och krisen är ett faktum i Vita huset.

Wolff uppger själv att han gjort ett par hundra intervjuer. Förutom Trump har han pratat med medarbetare och rådgivare nära presidenten, exempelvis den sparkade chefsstrategen Steve Bannon.

Många frågar sig nu varför Wolff släpptes in så nära Trump.

– Det största politiska misstaget i amerikansk historia var att tillåta en reporter, vars integritet ifrågasatts över hela spektrat, in i Vita huset och där ge honom fria tyglar, säger en källa med insyn till The Hill.

Smickrade Murdoch

Källan lägger skulden på Bannon, som är flitigt citerad i boken, och den som drog igång cirkusen med bland annat uttalanden om ”landsförräderi”.

Journalisten Jack Shafer påpekar i en krönika på Politico att Donald Trump kunde ha besparat sig stort bekymmer om han lärt sig av mediemogulen Rupert Murdochs öde för tio år sedan.

Michael Wolff gick hårt åt Murdoch i sin bok ”The Man Who Owns the News: Inside the Secret World of Rupert Murdoch” från 2008. Under arbetet fick han god tillgång till huvudpersonens verksamhet och medarbetare.

Varför? Ingen vet. Men Jack Shafer spekulerar i att det berodde på att Wolff året innan skrev smickrande om Murdoch i Vanity Fair.

Samma sak nu med Trump.

Ulv i fårakläder

Wolff har skrivit generösa intervjuer med både Donald Trump, under tiden som presidentkandidat, och Steve Bannon, strax efter segern i presidentvalet 2016, för Hollywood Reporter. Jack Shafer på Politico tror att den positiva publiciteten kan ha varit en nyckel in i Trump-administrationens innersta.

Michael Wolff blev en ulv i fårakläder.

Gabriel Sherman – journalist för flera stora amerikanska medier och författare till den tidigare Fox News-chefen Roger Ailes självbiografi – är inne på samma spår.

”En förbryllande sak med att Trumpvärlden gav Wolff tillgång: allt de hade behövt göra var att ringa Murdoch så hade han avrått från att samarbeta eftersom Wolff har skrivit elaka böcker om honom”, skriver Sherman på Twitter och avslutar med att påpeka att både svärsonen Jared Kushner och Donald Trump själv regelbundet språkas med Rupert Murdoch.

Ifrågasätts av andra journalister

Wolffs försvarar sitt arbete med boken i en intervju med NBC:s ”Today”.

– Jag har inspelningar, jag har anteckningar, jag är på alla sätt bekväm med allt som jag rapporterar.

Samtidigt ifrågasätts hans arbetsmetoder av andra journalister.

”Jag undrar hur många Vita huset-medarbetare som sagt saker till Wolff off the record som han sedan använt on the record”, skriver Blomberg-kolumnisten Joe Nocera på Twitter.

”Han har aldrig brytt sig särskilt mycket om att bränna källor. Kan inte föreställa mig att alla de där citaten var menade för publicering.”