Ökad risk för oskyldiga att drabbas av våldsvågen

Morgan Johansson (S): De är ute efter specifika mål – men finns en risk för allmänheten

Publicerad 2018-01-13

En upplockad handgranat dödade en man och skadade en kvinna i Vårby gård i söndags.

Vid en kriminell uppgörelse bland ett 30-tal gäster i en pizzeria i Uppsala hamnade en utländsk student i skottlinjen – och träffades av misstag.

– Människoliv värderas inte över huvud taget i de här kretsarna, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Över 300 skjutningar inträffade i Sverige förra året, enligt polisens siffror.

Trots att de flesta fallen bedöms vara kriminella uppgörelser har majoriteten av skjutningarna utspelats på allmänna platser i tätbebyggda områden.

Platser där andra människor lever och rör sig.

I söndags dog en man i 60-årsåldern i Vårby gård, Huddinge, efter att en upplockad handgranat detonerat. En kvinna skadades i samband med explosionen.

I går kväll öppnade en gärningsman eld inne på en pizzeria i Flogsta, Uppsala, efter att först ha rekat inne i lokalen.

Ett 30-tal gäster befann sig på pizzerian.

Två män skottskadades.

Uppsalapolisen tror att skjutningen bottnar i en kriminell uppgörelse – och att en av männen, en student som varit i Sverige en kort tid, träffades av misstag.

Justitieministern: ”Finns en risk för allmänheten”

Justitieminister Morgan Johansson (S) efterlyser krafttag.

– Jag känner att det bara finns ett sätt att komma åt det här och det är att sätta hårt mot hårt mot de gäng som nu ligger i fejd med varandra. Där har vi försett polisen med mer resurser men också fler verktyg att komma åt dem, säger han.

I polisens sammanfattning av skjutningar 2017 lyfter man – utöver faktumet att majoriteten av skjutningar äger rum på allmänna platser – fram att skjutningarnas karaktär även blivit mer hänsynslösa.

I stället för tre skott tömmer man tre magasin, lät det i sammanfattningen.

Vad säger det om hänsyn till allmänhetens liv och värde?

– Det säger att människoliv inte värderas överhuvud taget i de här kretsarna. Man är ute efter att döda. De är ute efter sina specifika mål men där finns alltid en risk för allmänheten vilket vi har sett exempel på. Det säger också att man har tillgång till vapen på ett sätt som man inte alls hade för femton, tjugo år sedan, säger Morgan Johansson.

Löper man i dag, som vanlig medborgare, större risk att ”hamna i skottlinjen” än tidigare?

– Eftersom skjutningarna totalt sett ökat så har också risken för allmänheten att råka ut för det ökat. Det understryker återigen vikten av att polisen kraftsamlar och använder de verktyg vi ger dem för att komma åt de mest brottsaktiva individerna och deras vapen, säger Johansson.

Särskilda insatser hos polisen

Förra året inledde polisen i Stockholms län insatsen Max – med mål att stoppa den pågående våldsvågen.

– Vi har sett våldsdåd ske på ett sätt där det finns risk för allmänheten att skadas, sa Jan Evensson, polismästare i region Stockholm och ansvarig för Max-insatsen, i ett pressmeddelande dagen efter händelsen i Vårby gård.

Max-insatsen är en av de regionala mobiliseringarna inom polisen. Särskilda insatser har även genomförts i Göteborg och Malmö.

– Det går att bryta en utveckling. I Göteborg har skjutningarna halverats och i Malmö har de avtagit. Och det beror på att man har gått på de mest brottsaktiva individerna och låst in dem, säger Johansson.

Regeringen har drivit igenom hårdare vapenlagar som började gälla vid årsskiftet. Inom lagförändringen finns utrymme för nya tvångsmedel som hemlig avlyssning.

Vad mer behöver göras?

– Vi behöver bura in de mest brottsaktiva individerna. I Malmö kraftsamlade man och där avtog situationen bland annat för att man lyckades få tag på många av de här kriminella. Det sitter över 70 häktade i Malmö och det är ett bra exempel på ett bra polisarbete, säger Morgan Johansson.

Han fortsätter:

– Sedan måste vi bryta nyrekryteringen till kriminella gängen. Det handlar om sociala insatser riktade mot ungdomar på väg in i gängen, säger Johansson, som också lyfter fram kameraövervakning i utsatta områden.

På Twitter skriver kriminologen Amir Rostami att det är låg risk att utomstående skadas vid kriminella uppgörelser.

”Men i takt med att likgiltigheten och allt fler ”spektakulära” uppgörelser sker, i syfte att överträffa varandra, är det även sannolikt att risken ökar för att tredje man skadas av misstag”, skriver han.

Följ ämnen i artikeln