Polis utreds för Palmemordet

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2013-09-28

Johan: Jag ombads skjuta statsministern Polisen: Vi har hållit förhör

Vapenexperten Johan säger att han tillfrågades att skjuta Palme – av en polis.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Palmegruppen utreder fallet.

– Vi har hållit ett förhör med en före detta polis, säger kriminalinspektör Lennart Gustafsson.

Aftonbladet berättade i januari om företagsledaren Johan, som uppger att han blivit tillfrågad av en polis om att skjuta dåvarande statsministern Olof Palme.

Johan, som är expert på vapen, pistolskytt och jägare, var vid den tiden ledare för ett företag inom näringslivet. Han tillhörde själv en krets som enligt honom själv ”tyckte fruktansvärt illa” om Palme. 

I kretsen fanns även polisen, som tillhörde den grupp inom Norrmalmsdistriktet som gjort sig känd för att vara våldsam, högerextrem och för att hata Palme.

Bjöd på middag

Efter valet i september 1985 stod det klart att Palme skulle få leda Sverige i ytterligare tre år, och strax därefter bjöd Johan polisen på middag. Det var enligt Johan under den middagen som polisen frågade om Johan kunde tänka sig att utföra ett uppdrag: att skjuta statsministern.

Polisen ska ha uppgett att det fanns en grupp som kartlagt Palmes vanor och krävde att Johan skulle hålla tyst. Enligt Johan sa polisen att han lätt kunde fixa ett beslagtaget och ej protokollfört vapen åt Johan för att utföra dådet.

Johan uppger att han tackade nej till erbjudandet, varefter polisen avbröt vänskapen och slutade ha kontakt.

Enligt Johan har han vid ett par tillfällen försökt framföra uppgifterna till spanare från Palmegruppen, men avfärdats. Men efter Aftonbladets publicering kontaktades han dock av gruppen.

– Jag har varit på ett förhör. Sedan dess har jag inte hört något, säger han.

Rikskriminalens Lennart Gustafsson arbetar i Palmegruppen och bekräftar nu att ytterligare ett förhör har hållits, kopplat till Johans uppgifter.

– Vi har hållit ett förhör med en före detta polis. Mer kan jag inte säga, säger han till Aftonbladet.

”Sekretessbelagt”

Dag Andersson, spaningsledare för Palmegruppen avböjer att kommentera:

– Jag kan varken bekräfta eller dementera saken.

Inte heller Palmegruppens chef Hans Melander vill yttra sig:

– Vad vi gör och inte gör, eller med vem eller vilka vi pratar, är inget vi kan diskutera.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp leder förundersökningen om Palmemordet.

– Det här går under förundersökningssekretessen. Jag kommenterar inte särskilda uppgifter. Den dagen vi har något att säga gör vi det, säger hon.

”Är anmärkningsvärt”

Johan tror inte att Palmegruppen lyckats få polisen att öppna sig.

– Jag har svårt att tänka mig att personen i fråga skulle göra annat än att blåneka. Han har inget att vinna på att medge det.

Har du någon förhoppning om att utredningen kring detta kommer att ge något?

– Jag har inte funderat i de banorna. Jag har ingen uppfattning om det.

Journalisten och författaren Gunnar Wall har skrivit flera böcker om Palmemordet och har varit i kontakt med Johan.

– Jag har inte hört talas om att de skulle ha pratat med någon polis utpekad för att vara inblandad i mordet under senare år. För mig framstår det som anmärkningsvärt att de har gjort det nu. Det tyder på att de tar uppgiften på visst allvar, säger han.

”Svårt att värdera”

Wall bedömer Johans uppgifter som ”definitivt intressanta”

– Dels eftersom jag finner honom seriös som uppgiftslämnare men också för att det finns andra uppgifter som pekar mot samma håll.

Enligt Wall beror chansen att utredarna ska gå vidare med uppgifterna på vilket utgångsmaterial de sitter på.

– Det är svårt att värdera om de hållit förhören som en rutinåtgärd utan större engagemang, eller om det är ett tecken på en ny inriktning på utredningen.

– Men generellt finns det ingen anledning att tro att sanningen inte kan komma fram. Det beror på ambitionen. Man måste hitta uppgifter av ett annat slag än det man hittills letat efter. Utredarna har hittills fokuserat på att det ska vara en enskild ensam gärningsman av typen Christer Pettersson. Det har inte lett någonstans och det finns allvarliga skäl att titta åt andra håll.

Kollade alibin

Gunnar Wall frågar sig om Palmegruppen faller in i ”gamla mallen” i utredningen av polisspåret, då man undersökte enskilda polisers personliga inblandning och kollade upp alibin utan att dra parallella kopplingar, eller om man nu i stället går på den linje som Granskningskommissionen efterlyst: en grundlig undersökning om det har funnits grupper inom polisen som kan ha genomfört mordet på ett samlat sätt.

– Tittar man på stämningarna inom Stockholmspolisen under den här tiden finns anledning att tänka sig en grupp som agerat gemensamt för att bli av med Palme som statsminister.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

Enskilda poliser som har utretts i polisspåret

Polisman A

Vapenintresserad och vapenkunnig. Jobbade inom piketstyrkan. Sympatiserade med nazismen och var motståndare till Socialdemokraterna. Hemma fanns bilder där han gjorde Hitlerhälsningar.

Polisman B

Uppges ha arrangerat herrmiddagar med högerextrem prägel för poliser under början av 1980-talet. Under mordnatten ringde han in till vakthavande befäl och uttryckte tillfredsställelse över mordet. Bekant med polisman A.

Polisman C

Tillhörde kretsen kring ”baseballigan” och känd högerextrem. Var aktiv för att få en person ur nazistorganisationen Bevara Sverige Svenskt släppt, då han gripits för misshandel.

Polisman D

En journalist uppger att han sett polisman D bete sig märkligt på buss 43 vid Birger Jarlsgatan vid en tidpunkt som stämmer med en gärningsmans eventuella flyktväg från mordplatsen.

Polisman E

I samband med en vattenläcka i hans lägenhet sågs en SS-hjälm, ett par walkie talkies samt radioutrustning. Ingick i ”basebolligan”.

Polisman F

Satt i den första av två piketbussar som anlände till mordplatsen. Deltog i efterföljandet av gärningsmannen. Befann sig med piketbilen i flyktvägen kort före larmet gick. Hade enligt flera källor ”stark aversion mot Palme” och uppträdde obalanserat vid tidpunkten kring mordet.