Blev inte trodd av polisen

Publicerad 2014-01-13

Mamman mördades och huset brann ner

Inbrottstjuven mördade hans mamma och satte eld på huset.

Men när Lars Fimmerstad desperat larmade 112 från sitt gömställe uppe på vinden började polisen ställa märkliga frågor:

– Det måste vara kallt där uppe ju, säger polisen i luren.

Först efter 16 minuter skickas hjälp till platsen, skriver skriver GP.

Lars Fimmerstads mor rånmördades i sitt hem utanför Töreboda. När han larmade polisen blev han först inte trodd och det tog lång tid innan han fick hjälp.

I början av oktober förra året tog sig inbrottstjuven in i huset i Töreboda. Där tog han enligt åtalet ett strypgrepp på den 90-åriga kvinna som bodde där och knivskadade henne på flera ställen. Ett knivhugg i ryggen träffade stora kroppspulsådern och tog hennes liv.

Blir ej trodd av polisen

Gärningsmannen ska sedan ha plockat åt sig två ringar, en mobiltelefon, en dator och nycklarna till hennes bil. Därefter gick han upp till övervåningen, ovetande om att den mördade kvinnans son, Lars Fimmerstad, låg och sov på övervåningen. Fimmerstad insåg att något var fel och höll emot dörren när gärningsmannen försökte ta sig in i rummet samtidigt som han ringde larmnumret 112.

I första samtalet berättar han att han blivit skuren med glas av gärningsmannen, att hans mamma ligger kvar på nedervåningen och att han är mycket rädd.

– Det är en galning som går runt i huset. Han har skurit mamma med glas och han frågar efter pengar. Snälla skynda er, vädjar Lars Fimmerstad.

– Vi har en patrull på väg, svarar polisen

"Det låter osannolikt"

I det andra samtalet ställer polisen många kontrollfrågor och ifrågasätter bland annat varför Lars Fimmerstad är kvar på vinden när hans mamma ligger kvar där nere.

– Det måste ju vara kallt där uppe ju, säger polisen.

– Ja men det finns värme i det lilla rummet jag ligger, är det inte något ovidkommande frågor, svarar Lars Fimmerstad.

Polisen undrar också vad Fimmerstad skulle vara sjukskriven för. När Lars Fimmerstad berättar att det väller in svart brandrök ifrågasätter polisen detta och säger:

– Fast du borde hosta…

– Ja men var inte så misstroende mot mig, säger Lars Fimmerstad

– Patrullen har bara någon kilometer kvar, säger polisen

– Du måste tro mig, säger Lars Fimmerstad

– Ja, jag försöker men det låter bara så osannolikt, säger polisen.

När patrullen väl kommer till huset brinner det för fullt men Lars Fimmerstad kunde med polisens hjälp ta sig ut via en stege. Gärningsmannen försökte smita från platsen på en moped men greps inte långt från huset med stöldgodset på sig.

Polisen får kritik

Nu får polisen kritik för att ha ifrågasatt Lars Fimmerstad när han ringde efter hjälp under brottet.

– Det hörs också på operatörens tonläge att han inte tror honom, säger Lars Johansson, utredare vid länskriminalen i Skövde till GP.

Dessutom ska larmsamtalet ha försökt avbrytas av polisen.

– När jag bad att de skulle hålla linjen öppen svarade de att de hade viktigare saker för sig, säger Lars Fimmerstad.

Och att inte hålla linjen öppen är enligt Hans Lippens, enhetschef vid Västra Götalandspolisens länskommunikationscentral ett regelbrott.

– Vid larm ska linjen hållas öppen tills polis och räddningstjänst är framme, säger han till GP.

GW: Åklagare bör utreda polisen

Enligt Lars Fimmerstad tog det 27 minuter för polisbilen att nå platsen efter att de väl valt att tro på honom och skickat en bil.

– Så som jag förstått det fanns det endast en polisbil i hela Skaraborgs län den natten och det var rena turen att den var i närheten, säger han.

Han överväger nu att anmäla polisens hantering av larmet den aktuella natten.

– Men det är något jag får tar ställning till efter rättegången, säger han.

Polisprofessor Leif GW Persson är bekymrad över hur polisen har hanterat ärendet.

– Jag tycker att han ska anmäla polisen. När polisen får ett larm kan man se med automatik vem det är som larmar, för att man ska kunna skicka någon så snabbt som möjligt.

Leif GW Persson anser även att en åklagare bör utreda om polisen har begått något fel.

– Det här låter inte som något som ska internutredas. Det bör vara åklagarlett. Det kommer in 100 000-tals larmsamtal varje år men det här låter udda, säger han.

Rättegången mot den åtalade 27-åringen påbörjas idag och kommer att pågå i tre dagar. Han misstänkts för mord och mordförsök, grovt rån, grov mordbrand, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel och försök till våld mot tjänsteman. Mannen nekar till brott och är inte tidigare känd av polisen.