”Sverige står idag starkare än 2006”

Publicerad 2013-10-18

Idag är det 331 dagar kvar till valet.

Så inledde finansminister Anders Borg sitt tal på Moderatstämman.

– Det är vår uppgift att vinna valet och fortsätta reformera Sverige, slog han fast.

Sedan drog han ansvarskortet fullt ut.

Igår inledde statsminister Fredrik Reinfeldt Moderatstämman med att slå fast vilka tre prioriteringar som han ser som viktigast för sitt parti framåt - ekonomin, jobben och skolan.

Idag var det finansminister Anders Borgs tur att inleda. Han började med att påminna om det kommande riksdagsvalet nästa år, men han pratade framför allt om vikten av ordning och reda i statens finanser.

– Sverige står idag starkare än när Alliansen vann valet 2006 och starkare än 2010, sa han.

– Vi har alltså starkare offentliga finanser än nästan alla jämförbara länder. Därför står Sverige bättre rustat och är säkrare än andra länder.

”Sverige står starkt”

Anders Borg spelade ansvarskortet fullt ut. Han räknade upp kriser i omvärlden och menade att Sverige tack vare Alliansen står starkare. Han menade att regerings arbete har lett till att fler idag arbetar och har lämnat utanförskap i form av sjukskrivning och förtidspensionering.

– Allra tydligast är kontrasten när det gäller utanförskapet. Sjukfrånvaron har minskat snabbare i Sverige än i de andra nordiska länderna , sa han som exempel.

Dessutom pratade han om att svenskar jobbar mer än invånare i andra europeiska länder.

– Svenskar jobbar mer än danskar, finskar och britter, sa han och fick en stor applåd.

”Vill alltid sänka skatten”

Talet fokuserade mycket på välfärdsprioriteringar som Moderaterna vill göra, bland annat inom utbildningsområdet. Det är just nu viktigare än fler jobbskatteavdrag, vilket också Fredrik Reinfeldt slog fast tidigare i veckan.

Och Anders Borg framhöll också att det ekonomiska läget inte tillåter fler skattesänkningar just nu.

– Vi har alltid ambitionen att sänka skatten, men om det inte sker något dramatiskt så kommer detta inte vara ett vallöfte. Den övergripande prioriteringen är ordning och reda i statens finanser, sade han i presskonferensen efter talet.