Moderat rasar mot Pride

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2013-08-05

Regnbågsflaggan hissades genom en kupp i Södertälje stadshus.

Nu vill en moderat politiker polisanmäla händelsen.

Pride är ett stort spektakel och ingen Södertäljeaktivitet, säger Rolf B Bertilson.

Hissa eller dissa regnbågsflaggan? Det är frågan som delar Södertälje och som orsakat en mångårig strid i kommunhuset.

I fredags hissades regnbågsflaggan i en kupp av den ideella ungdomsföreningen Klubb Molto som tröttnat på "politisk feghet och byråkrati".

– Vi hissade flaggan för att hylla de tusentals människor som faktiskt kämpar för mänskliga rättigheter. Eftersom auktoriteten inte tar sitt ansvar för att främja jämlikhet så gjorde vi det enda rätta, säger vice ordförande Linnea Bergenstråhle. 

Men kuppen mottogs med blandade känslor. En av de starka motståndarna är Rolf B Bertilson (M) i kommunfullmäktige som en gång i tiden var med och drev igenom kommunens flaggpolicy – den som också ledde till att flaggan togs ner i dag.

”Stort spektakel”

– Flaggor ska vara för aktiviteter inom kommunen. Pride pågår i Stockholm, inte Södertälje, säger han.

I en intervju med Länstidningen Södertälje säger Bertilson att Pride är "folk som spökar ut sig och klär sig snuskigt" och att han tycker att flaggkuppen borde ha polisanmälts.

– Det kan jag stå för, säger han till Aftonbladet.

Har du varit på Pride själv någon gång?

– Aldrig.

Hur vet du då hur du ska beskriva det?

– Det ser jag ju på tv. Man kan inte undgå det, man kan inte hjälpa att man tittar på nyheterna.

Förstår du att ditt uttalande har upprört vissa?

– Jag tror att det finns väldigt många människor som tycker precis som jag om Pridefestivalen i Stockholm, att det är ett stort spektakel. Om det sen gynnar hbt-rörelsen vet jag inte, säger han.

”Viktig symbolhandling”

På motsatt sida i flaggstriden står Tage Gripenstam (C) i kommunstyrelsen. Redan 2008 lade han en motion och sedan dess har han interpellerat flera gånger för att kommunen ska hissa flaggan, åtminstone under Prideveckan i Stockholm.

– Kommunen har valt att gömma sig bakom den här flaggpolicyn. För mig står regnbågsflaggan för mångfald och alla människors lika rätt och värde. Det är en symbolhandling som kommunen mycket väl ska kunna stå för, säger Gripenstam som själv gick i Pridetåget i lördags.

– Bertilson har fel. Pride är en fest för alla och en viktig del i arbetet för ett jämställt samhälle. Jag tycker att det är viktigt att man hissar flaggan även i Södertälje.

Följ ämnen i artikeln