Explosion vid flerfamiljshus: ”Allvarligt brott”

Publicerad 2018-05-18

På torsdagskvällen inträffade en explosion vid ett flerfamiljshus i Göteborg.

Detonationen skedde utomhus och krossade husets fönster – polisen har nu inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen har på fredagen inlett en teknisk undersökning.

– Om det är så att explosionen riktade sig mot någon handlar det om ett mycket allvarligt brott, säger Christer Fuxborg.

Larmet om explosionen mellan två flerfamiljshus i Kålltorp kom till räddningstjänsten vid 23.22 på torsdagskvällen.

– Det har varit någon form av explosion utomhus och några fönster har krossats, säger Niclas Fogelqvist vid Storgöteborgs räddningstjänst.

Flera personer, oberoende av varandra, ringde och slog larm när explosionen inträffade.

”Smällt rejält”

– Det råder ingen tvekan om att det har smällt rejält. Någon av inringarna har talat om ett ljussken, följt av en smäll och en tryckvåg, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

– Vi har lokaliserat sprängplatsen till utanför entrédörren, men vi har inte hittat några rester av det som exploderat.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts. Vid 09-tiden på fredagen har polisen inlett en teknisk undersökning på platsen.

– Detta innebär ett nogsamt arbete, vilket innebär en stunds undersökning, säger Christer Fuxborg, talesperson vid polisen, region Väst.

Polisen undersöker hotbild

I bostadsområdet i Kålltorp ligger husen tätt intill varandra, och Christer Fuxborg menar att flera hade kunnat bli skadade av den kraftiga smällen.

– Som tur var inträffade detta sent på kvällen, och det var inte så många ute och rörde sig. Annars hade människor kunnat bli skadade av glassplitter som flög från husets fönster.

Inga personskador har dock rapporterats. Polisen utreder just nu om det kan ha funnits en hotbild mot någon i huset.

– Om det är så att explosionen riktade sig mot någon handlar det om ett mycket allvarligt brott, säger Christer Fuxborg.

Polisen samlar även in vittnesuppgifter från boende i området.

Följ ämnen i artikeln