Expert om tunnelbaneträngseln: ”Här sprids smittan”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:
 Vatten läckte in i en tunnel vid stationen i Stadshagen på blå linjen, vilket orsakade stora förseningar.
Foto: Privat
Vatten läckte in i en tunnel vid stationen i Stadshagen på blå linjen, vilket orsakade stora förseningar.

NYHETER

Virologen Niklas Arnberg reagerar starkt på trängselfilmen från Stockholms tunnelbana.

– Det ser inte alls bra ut. Jag är övertygad om att det sker smittspridning i tunnelbanan, säger han.

Trängseln uppstod på fredagsmorgonen när vatten läckte in i en tunnel vid stationen i Stadshagen på blå linjen och när röda linjen drabbades av tekniskt fel.

På filmen som Aftonbladet publicerat är det tydligt att resenärerna inte kunde upprätthålla social distansering för att skydda sig mot covid-19-smitta.

Foto: Umeå universitet
Niklas Arnberg, professor vid institutionen för klinisk mikrobiologi på Umeå universitet.

När Niklas Arnberg, virolog på Umeå universitet, tittat på filmen blir första kommentaren:

– Man tänker att ”här sker det smittspridning, här sker det asymtomatisk eller presymtomatisk luftburen smittspridning”, säger han.

Arnberg förklarar skillnaden: asymtomatisk smitta kan spridas av den som är infekterad, men inte märker det. Presymtomatisk smitta kan spridas under inkubationstiden, timmarna eller dygnet innan man blir sjuk.

– Det är ju när man är asymtomatisk eller presymtomatisk som man kanske är ute i samhället, för man vet inte att man är smittsam, säger Niklas Arnberg.

Vet man hur många som är asymtomatiska eller presymtomatiska?

–Nej, men jag tänker så här: i våras pratade man om att droppsmitta driver pandemin, och så kan det nog ha varit då. Men då klarade vi att kontrollera den, då räckte det med att social distansering och lite andra grejer. Viruset trivdes inte lika bra då, när vi gick från kallt till varmt, vår till sommar. Nu är vi i en annan situation, det är kallt ute och den relativa luftfuktigheten förändras inomhus. Förutsättningarna för smittspridning är större nu.

”Går inte hålla avstånd som krävs i tunnelbanan”

– Jag tror att anledningen till att vi har så svårt att få smittspridningen under kontroll är dels att viruset smittar mer effektivt på grund av årstid och klimat, dels för att vi har väldigt mycket luftburen smittspridning som är svår att komma åt.

Foto: Privat
Det rådde stor trängsel på T-stationer längs den blå linjen, på fredagsmorgonen.

Hur mycket av smittan är luftburen och hur mycket är droppsmitta?

– Det vet vi inte just nu. Men jag håller det för sannolikt att den luftburna smittspridningen gör att vi har så svårt att få koll på läget.

Hur stort avstånd bör man hålla, bland annat i tunnelbanan?

– Det beror på, från tillfälle till tillfälle, individ till individ, situation till situation, hur smittsam man är, hur luftströmmar rör sig. Men sannolikt räcker det inte med en eller två meter, utan det rör sig om flera meter. Nere i tunnelbanan verkar det inte vara tillräckligt med plats för att hålla det avstånd som krävs.

Vilket ansvar har SL för situationen?

– Det vet jag inte. De tillhandhåller en tjänst. Jag tror inte det är de själva som ska bestämma om de ska ha öppet eller inte. Det finns myndigheter som bestämmer om tunnelbanan ska vara öppen eller inte utifrån smittläget.

Borde tunnelbanan stängas?

– Jag vill inte uttala mig om det, säger Niklas Arnberg.

Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, säger:
– Det är inte bra att det är trängsel, men man har ett eget ansvar att följa de råd och riktlinjer som finns. Det vilar ett stort ansvar på den enskilda resenären att endast resa med kollektivtrafiken om man absolut måste. Har man möjlighet så ska man jobba hemifrån, i annat fall se över alternativa resvägar.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE