Polis sköt man i USA – drog pistol i stället för elchockvapen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En svart man sköts till döds av polis i Minneapolis i USA på söndagskvällen.

Enligt polischefen skulle polisen dra sitt elchockvapen men råkade i stället ta sin pistol.

”Åh shit, jag sköt honom”, säger polisen enligt videon från kroppskameran.

Nu har nya stora protester blossat upp och utegångsförbud har utlysts.

Nya protester har brutit ut i Minneapolis i delstaten Minnesota, USA, efter att ännu en svart man skjutits ihjäl av polis, rapporterar flera amerikanska medier.

På söndagseftermiddagen, lokal tid, stoppade en polispatrull 20-årige Daunte Wright i förorten Brooklyn Center, misstänkt för en trafikförseelse. Man upptäckte då att att Wright var efterlyst.

Daunte Wright.
Daunte Wright.
Foto: Christian Monterrosa/AP
Protester i Minneapolis.

I samband med händelsen ska Daunte Wright, enligt närstående till familjen, ha ringt till sin mamma. Mamman ska ha hört poliserna ropa åt honom att lägga undan telefonen innan samtalet avslutades. När mamman ringde upp igen svarade Wrights flickvän och berättade att han blivit skjuten.

”Åh shit, jag sköt honom”

Enligt polisen ska en patrull med minst tre poliser ha försökt gripa Wright när man upptäckte att han var efterlyst. Wright ska då ha satt sig i bilen och försökt köra därifrån – vilket fick polisen att avlossa ett skott.

Polisens kroppskamera fångade hela förloppet. På filmen syns hur Wright sliter sig loss från polis och sätter sig i förarsätet varpå en av poliserna ropar ”Jag kommer elchocka dig”. Sedan avlossas ett skott på nära håll och polisen ropar ”Åh shit, jag sköt honom”.

Polischefen uppger i ett uttalande att händelsen var ”oavsiktlig”. Den polis som avlossade skottet hade tänkt använda sitt elchockvapen, men ska av misstag ha dragit sin pistol, rapporterar AP.

– Jag tror att polisen skulle använda sin taser men i stället sköt honom med ett skott, säger polischefen Tim Gannon.

Foto: Christian Monterrosa/AP
Polis i Minneapolis visar sitt stöd till protesterna.

Polisen har blivit avstängd i väntan på att händelsen utreds.

– Jag har just pratat i telefon med Dauntes pappa för att lämna mina kondoleanser. Jag kan inte föreställa mig vad familjen går igenom just nu, och vi sörjer med dem. Jag lovade också att göra allt jag kan kan för att se till att rättvisa skipas, skriver Brooklyn Centers borgmästare Mike Elliot i ett inlägg på Twitter.

Massiva protester och utegångsförbud

Skjutningen av Daunte Wright har utlöst stora och våldsamma protester i Minneapolis.

Hundratals människor har samlats ute på gator och vid den lokala polisstationen, där flera vandaliserat en polisbil. Kravallpoliser och nationalgardet har kallats in för att möta protesterna. Bland annat har tårgas använts för att skingra folksamlingarna.

Guvernören i delstaten Minnesota har utlyst utegångsförbud mellan klockan 19.00 på måndagskvällen och 6.00 på tisdagsmorgonen lokal tid. Utegångsförbudet gäller i Minneapolis och Saint Paul.

Foto: Jeff Wheeler/AP
Polis försöker skingra folkmassan med hjälp av rökgranater.

I maj förra året dödades George Floyd cirka 16 kilometer från platsen där Daunte Wright nu skjutits ihjäl av polis. Floyds död ledde till massiva protester runt om i USA och världen. Rättegången mot den före detta polisen Derek Chauvin, misstänkt för dråp, pågår.

Publicerad:

LÄS VIDARE