Kycklingar skållades levande tre gånger

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Vid tre tillfällen har kycklingar varit vid liv när de skållas i hett vatten i ett slakteri i Sölvesborg.

Bolaget bakom slakteriet ska nu se över sina rutiner, men det räcker inte tycker organisationen Djurens rätt.

– Kycklingkonsumtionen måste minska, det går inte att ha så här snabb slakttakt och samtidigt göra det korrekt, säger etologen Anna Harenius.

Det var slakteriet själva som enligt rutin rapporterade händelsen. Tre kycklingar hade vid olika tillfällen under sommaren missat själva avlivningsmomentet vilket innebär att de var vid liv när de som sista steg i slakten skållades i hett vatten.

De tre stegen som matleverantören och slakteriet i fråga, Atria Sverige AB i Sölvesborg tillämpar vid kycklingslakt är först bedövning i ett elbad, vilket sker genom att kycklingarna hängs upp i fötterna och sänks ner i det bedövande badet. Därefter skärs halsen av, innan de nu döda kycklingarna skållas i det heta vattnet.

Enligt Malin Westling, kommunikationschef på Atria, hade kycklingarna bedövats i elbadet men på något sätt undkommit steget som skär halsen av dem.

– Det vi då kunde se var att vi hade tre fall där fågeln efter att den var bedövad inte hade blivit korrekt avlivat. De hade inte blivit stuckna ordentligt innan de skållades, säger hon och fortsätter:

– Men det här är en fråga vi tar på absolut allvar. Vi har en nolltolerans mot såna här avvikelser.

Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt.
Foto: Petrus Iggström.
Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt.
Foto: Atria Sweden
Malin Westling, kommunikationschef på Atria.

”Konsumtionen måste minska”

Efter dialog med veterinärer och myndigheter ska slakteriet nu se över sina rutiner. Det handlar bland annat om ökad utbildning för personalen som ser över slaktprocessen, och åtgärder som bättre ljus som ska göra det lättare att upptäcka felaktigheter.

Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt, tycker inte att det räcker.

– Det är klart att det är bra att de försöker göra det bättre, men att det ens har fått förekomma innan de ändrar sina rutiner tycker vi är tråkigt, säger hon.

Efter att liknande fall uppmärksammats hos andra stora kycklingleverantörer vill organisationen att elbadsmetoderna avvecklas helt.

– Kycklingar kan vara av så olika storlek så alla når inte ner till elbadet när de hängs upp i fötterna. Dessutom blir de stressade av själva processen.

Att gasa kycklingar inför slakt vore att föredra, men egentligen ligger problemet i slaktindustrins storskalighet, tycker organisationen..

– Kycklingkonsumtionen måste minska, det går inte att ha så här snabb slakttakt och samtidigt göra det korrekt, säger etologen Anna Harenius.


Publicerad:

LÄS VIDARE