Ny belgisk regering – efter 493 dagar

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-09-30

Alexander De Croo, till vänster, i samspråk med Nederländernas utvecklingsminister Sigrid Kaag. Arkivbild från Bryssel.

En ny regering föds i Belgien – som därmed slipper slå sitt gamla rekord i långförhandling.

Flanderns stora separatistpartier manar dock till protest.

Ända sedan en regeringskris under hösten 2018 har Belgien regerats av en allt mindre övergångsregering. Valet i maj 2019 resulterade sedan i ett splittrat läge varefter otaliga tänkbara koalitioner har prövats och diskuterats, utan enighet.

Men till sist gick det.

– Det som verkade omöjligt, det som har tagit så lång tid – alltför lång tid – är nu ett faktum: en ny federal regering finns på plats, säger Alexander De Croo, regeringsförhandlare för det flamländska liberala partiet, Open VLD, på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.

Sju partier

44-årige De Croo är finansminister i övergångsregeringen och tar nu över som premiärminister. Slutuppgörelsen nåddes tillsammans med det fransktalande socialistpartiets chefsförhandlare Paul Magnette.

– Nu gäller det att få det här laget att fungera. Jag har bara en önskan: att de här senaste dagarna ska bli början på en ny rörelse, säger Magnette.

Den nya regeringen ska formellt bildas under torsdagen och består av sju partier: liberaler, socialister och miljöpartier från de två landsändarna Flandern och Vallonien, samt kristdemokraterna i Flandern. I opposition hamnar därmed båda landsändarnas vänsterpartier, Valloniens konservativa samt båda de två stora separatistpartierna i Flandern: NVA och Vlaams Belang.

Flaggprotest

Sistnämnda faktum väcker ilska hos främst NVA, som länge varit Belgiens enskilt största parti.

"En grön-lila regering bildas. Utan majoritet i Flandern, utan demokratisk legitimitet i Flandern. Flagga med det flamländska lejonet i protest", manar förre migrationsministern Theo Francken på Twitter.

Uppgörelsen kommer 493 dagar efter valet. Därmed överlever landets gamla "rekord" från 2010–2011, då det tog 541 dagar att bilda en regering.