Nyanlända hjälper Henry, 67, att bota depressionen

Uppdaterad 2017-02-17 | Publicerad 2017-02-14

Henry får hjälp att bota sin depression – genom att stötta nyanlända.

Med pensionen kom ensamheten för Henry – och då blev depressionen påtaglig. Men en läkare ”skrev ut” ett alldeles särskilt tips som blev en succé, rapporterar SVT Sörmland.

– Det är så trevligt, att man kan både ge och ta av varandra, säger Henry till Aftonbladet.

Henry Blomberg, 67, från Vingåker valde att jobba så länge som möjligt. Han har lidit av depressioner i många år, och tycker inte om att vara ensam. Men när han fyllde 67 gick det inte att jobba vidare som vaktmästare.

Han gick i pension i mars 2016. Och det blev svårt att hantera all den lediga tiden som plötsligt uppstod.

– Jag är ju en sån person som trivs med att vara med folk. Det blev lite dött. Ensamt och tråkigt, jag hade svårt att sysselsätta mig, säger han.

Trivdes direkt

Sedan tidigare har han haft kontakter med läkare under sina depressioner. Och så en dag sa hans terapeut att ”nu får du fan skärpa till dig”, säger Henry. Han ordinerade en ovanlig medicin.

– Han sa att jag borde gå ner till Mötesplatsen för att umgås med och ta hand om folk, och se om det blir bättre av det.

Mötesplatsen är den lokala föreningen för integration i Vingåker. Där får asylsökande som inte har rätt till SFI bland annat svenskaundervisning av lärare som ställer upp ideellt. Henry trivdes omedelbart.

– Man känner en oerhörd värme när man kommer in i lokalen. Det är så trevligt, att man kan ge och ta av varandra, säger han.

”Kan verkligen rekommendera”

Numera är Henry på Mötesplatsen 2–3 gånger i veckan. Han säger att han kanske inte har fått några nya vänner som han umgås med utanför verksamheten där, men att stunderna hos föreningen är väldigt trevliga.

– Det här kan jag verkligen rekommendera. Jag är väl inte frisk, men det hjälper mot depression. Folk sitter ensamma och har depressioner, men man måste våga ta för sig.

Det behövs snart fler volontärer på Mötesplatsen i Vingåker. Henry hoppas att fler kommer höra om hans historia och välja att engagera sig. Det är det bästa sättet att motverka fördomar, tror han.

– Jag brukade aldrig döma någon på håll innan heller, men man hörde ju mycket på jobbet, det skapas myter om saker och kring. Men hade man fördomar innan finns det inga kvar nu, säger Henry.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln