Missa inte nya numret av succétidningen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-13

Redaktör Åke Persson om Aftonbladets nya bilaga Levande Historia

Redaktör Åke Persson med det senaste numret av Levande Historia.

Vikingarnas äventyrliga resor, Hitlers pansaroffensiv i Ardennerna 1944, sanningen om romarrikets undergång och nya rön som tyder på att isbjörnar kan ha dödat medlemmarna i Andrées ballongexpedition till Nordpolen 1897.

Det är bara några av alla de spännande ämnen som tas upp i Levande Historia nr 5/2010.

Aftonbladets nya bilaga Levande Historia kommer ut med sitt femte nummer onsdagen den 15 december. Levande Historia säljs med huvudtidningen onsdag, torsdag, fredag och lördag och kostar 29 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

De första fyra numren av Levande Historia blev så väl mottagna av läsarna att tidningen genast gick om flera av de etablerade historietidningarna på marknaden, och allt talar för att succén fortsätter.

”Både prisvärd och bra”

– Ja, det här visar att läsarna har upptäckt att Levande Historia är en fantastiskt spännande tidning, som dessutom är mycket billigare att köpa än de andra historietidningarna. Levande Historia är med andra ord både prisvärd och bra, en oslagbar kombination. Det känns jätteroligt att vi har lyckats i vår ambition att göra en uppdaterad historietidning med spänstiga bildlösningar och en attraktiv form, en tidning som är både underhållande och fördjupande, säger tidningens redaktör Åke Persson.

Vikingatiden präglades av mångfald

Huvudartikeln i det nya numret är på hela tio sidor och handlar om vikingarnas färder över norra halvklotet. I sina, för den tiden, högteknologiska båtar tog sig nordborna så långt som till Amerika i väster och Kaspiska havet i öster. Under sina långresor mötte de många olika folkslag och tog inte bara handelsvaror och rikedomar med sig hem till Norden, utan även kulturella influenser. Vikingatiden präglades med andra ord av en betydligt större kulturell mångfald än man kan tro.

Artikeln är skriven av Tomas Blom, en mycket erfaren frilansjournalist med stora kunskaper i historia. Han har dessutom skrivit ett stort antal böcker, bland annat om just vikingar.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att arbeta med historia i populärvetenskaplig form.

En av Levande Historias mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I det femte numret av tidningen medverkar han som vanligt med två artiklar.

I den ena artikeln berättar han om Désirée Clary, köpmansdottern från Marseille som under namnet Desideria blev Sveriges drottning 1818. Problemet var bara det att Desideria hatade sitt nya hemland Sverige, i alla fall till en början. När hon anlände hit för att hälsa på sin make, den blivande Karl XIV Johan – i december 1810, för jämnt 200 år sedan – chockades hon av den bistra kylan. Faktum är att Desideria avskydde Sverige så djupt att hon åkte tillbaka till Paris så snart hon kunde – och var borta i elva år innan hon slutligen förlikade sig med sitt öde och återvände till maken i Stockholm.

I den andra artikeln skildrar Herman Lindqvist en annan kunglig persons liv, nämligen Solkungen Ludvig XIV:s utsvävande leverne på 1600-talet, i det praktfulla slottet Versailles utanför Paris.

Lyssna på Herman

Till varje nummer talar Herman Lindqvist dessutom in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna. Denna gång berättar han om tre Bernadotte-drottningar under 1800-talet: Josefina, Lovisa och Sofia – tre kvinnor som inte är lika kända som sina män; Oscar I, Karl XV och Oscar II.

Podden är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda. Extra roligt är att några av Hermans föregående poddar gick direkt upp i topp på Itunes lista över de mest nedladdade ljudfilerna i Sverige. Det visar att Levande Historia är en tidning som har lika bra koll på det förflutna som den hänger med i sin samtid, Nya rön om Andrée-expeditionen

Levande Historia innehåller också artiklar om vetenskapshistoria. I femte numret avslöjar tidningen nya rön om Andrées misslyckade ballongexpedition till Nordpolen 1897. Det har länge spekulerats i vad de tre deltagarna egentligen dog av. Nu lanserar författaren och läkarstudenten Bea Uusma Schyffert teorin att åtminstone en av dem dödades av en isbjörn.

Eftersom det lackar mot jul bjuder detta nummer av tidningen också på en hel del läsning med just julen och vintern som tema. Bland annat levererar journalisten Hans Bengtsson 10 snabba fakta om Tomten, historikern Bo Eriksson berättar om alla fel som konstnären Carl Larsson gjorde i sin berömda målning ”Midvinterblot” och så svarar vi på frågan om varför vi pussas under misteln vid jul.

– Salaligans framfart i början av 1930-talet, hur en riddarrustning fungerade och sanningen om romarrikets undergång är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det nummer som kommer ut onsdagen den 15 december, berättar Åke Persson.

Levande Historia nr 5 kommer även att säljas i Pressbyrån den 20 december–2 januari.

Missade du Levande Historia nr 1–4? I sådana fall kan du köpa tidningarna i Aftonbladets webbshop, så länge lagret räcker.

Mer info på: http://shop.aftonbladet.se/

Vad kan du om Ludvig XIV och hans epok? |
SvD