Nytt nummer av succétidningen

Uppdaterad 2011-03-28 | Publicerad 2011-03-01

Redaktör Åke Persson om Aftonbladets nya magasin Levande Historia

Redaktör Åke Persson med nummer 2/2011 av Levande Historia.

Den egyptiske faraon Tutankhamuns förbannelse, amerikanernas landstigning på den japanska vulkanön Iwo Jima, alkemisternas försök att göra guld och gangsterparet Bonnie och Clyde.

Det är bara några av alla de spännande ämnen som tas upp i Levande Historia nr 2/2011.

Aftonbladets nya månadsmagasin Levande Historia kommer torsdagen den 3 mars ut med sitt andra nummer för året. Levande Historia säljs med huvudtidningen torsdag, fredag och lördag och kostar 29 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

När Levande Historia kom ut med sitt första nummer i augusti förra året blev tidningen så väl mottagen av läsarna att Levande Historia genast gick om flera av de etablerade historiemagasinen på marknaden, och allt talar för att succén fortsätter.

”Både prisvärd och bra”

– Ja, det här visar att läsarna har upptäckt att Levande Historia är ett fantastiskt spännande magasin, som dessutom är mycket billigare att köpa än de andra historietidningarna. Levande Historia är med andra ord både prisvärd och bra, en oslagbar kombination. Det känns jätteroligt att vi har lyckats i vår ambition att göra ett uppdaterat historiemagasin med spänstiga bildlösningar och en attraktiv form, en tidning som är både underhållande och fördjupande, säger Levande Historias redaktör Åke Persson.

Tutankhamnuns förbannelse

Huvudartikeln i det nya numret är på hela tio sidor och handlar om den egyptiske faraon Tutankhamun och den förbannelse som många anser drabbade dem som 1922 var med om att gräva fram hans grav i Konungarnas dal. Tutankhamun hamnade ju som många vet mitt i händelsernas centrum i samband med upproret i Egypten i januari, då plundrare tog sig in på Egyptiska museet vid Tahrir-torget i Kairo och stal några av de föremål som hittats i faraons grav. Hans mumie och berömda dödsmask i guld klarade sig dock.

Vi skriver om de rikedomar som fanns i Tutankhamuns grav, men undersöker framförallt om det finns någon sanning i påståendet om förbannelsen.

Den spännande artikeln om Tutankhamun är skriven av antikvetaren och författaren Allan Klynne.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att arbeta med historia i populärvetenskaplig form.

En av Levande Historias mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I detta nummer av tidningen medverkar han med en artikel om Karl XV, Bernadotte-kungen som trots att han inte var någon vidare bra monark blev en av de mest populära svenska regenterna någonsin. Mest ihågkommen är ”Kron-Kalle”, som han kallades bland folket, för sitt rykte som en notorisk festprisse och kvinnojägare. Än i dag finns det svenskar som anser att de är släkt med kungahuset, genom något av alla de snedsprång som Karl XV sägs ha tagit på 1800-talet.

Lyssna på Herman

Till varje nummer talar Herman Lindqvist dessutom in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna. Denna gång berättar Herman om kungliga älskarinnor och utomäktenskapliga barn från Gustav Vasas tid och fram till våra dagar – och då även bland annat om ovan nämnde Karl XV:s erotiska eskapader.

Podden är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda. Extra roligt är att några av Hermans föregående poddar gick direkt upp i topp på Itunes lista över de mest nedladdade ljudfilerna i Sverige. Det visar att Levande Historia är en tidning som har lika bra koll på det förflutna som den hänger med i sin samtid.

Lyckades Strindberg göra guld?

Levande Historia innehåller också artiklar om vetenskapshistoria. I detta nummer skriver historikern Bo Eriksson om alkemisternas försök att framställa guld, och deras jakt på ett elixir som skulle skänka evigt liv. En av alla dem som på alkemisk väg försökt framställa guld var författaren August Strindberg, som själv ansåg sig ha lyckats. Vi avslöjar om han verkligen gjorde det.

Det här numret av Levande Historia innehåller som vanligt även mängder av annan spännande och intressant läsning. Bland annat levererar journalisten Hans Bengtsson 10 snabba fakta om Oscarsstatyettens historia, det åtråvärda filmpriset som nyligen delades ut vid den årliga galan i Los Angeles, och tidningens notisredaktör Magnus Västerbro skriver om de senaste nyheterna om historia.

Historikern Bo Eriksson avslöjar också alla felen i Carl Wahlboms kända konstverk ”Gustav II Adolfs död vid Lützen, och berättar hur det egentligen gick till när kungen dog. Dessutom visar han hur en medeltida riddarborg funkade.

För alla som följt tv-serien ”The Pacific” är det säkert också spännande att läsa andra världskrigsexperten Christer Bergströms artikel om slaget om Iwo Jima.

– Gangsterparet Bonnie och Clydes liv och brutala död, ambassaddramat i Stockholm 1975 då terrorister ur västtyska Baader-Meinhof-ligan mördade två ur sin gisslan och myteriet på Bounty 1789 är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det fullmatade nummer som kommer ut torsdagen den 3 mars, berättar Åke Persson.

Har du missat något tidigare nummer av Levande Historia? I sådana fall kan du köpa nr 3/2010–nr 1/2011 i Aftonbladets webbshop, så länge lagret räcker.

Mer info på: http://shop.aftonbladet.se/