Livet består av 29 000 dagar

Vad gör vi med våra liv? Och hur tar vi hand om alla dagar och nätter som passerar förbi? På det mest optimala sättet? Nja.

Micael Dahlén, professor i ekonomi och författare till boken ”Nextopia” har räknat ut hur många dagar vi har på oss att leva. ”Livet består av 29 000 dagar”, sa han nyligen i en intervju. ”En tredjedel av dessa dagar sover vi bort. Under en fjärdedel är vi för unga eller för gamla för att styra livet själva. Det blir inte många dagar kvar. Varför då slösa bort sin tid med att göra något halvhjärtat?”

Ja, varför?

Just nu sprids en länk på nätet där en vårdare i den palliativa vården någonstans i världen säger att han/hon har ställt följande­ fråga till sina döende ­patienter: ”Vad ångrar du mest i ditt liv?”

Här är svaren som vårdaren fick:

Jag ångrar att jag levt upp till andras förväntningar istället för att lyssna på mig själv.

Jag ångrar att jag jobbat så mycket.

Jag ångrar att jag inte har uttryckt mina känslor.

Jag ångrar att jag struntat i mina vänner.

Jag ångrar att jag inte har tillåtit mig att vara lyckligare.

En av mina bästa vänner var en framgångsrik och kompetent chef. Att lägga hela sin själ på att lösa organisationsproblem i stora företag var för henne lika naturligt som att andas. En dag fick hon en cancerdiagnos och hon sa: ”Nu ska jag lägga om mitt liv. Jag ska odla rosor och ägna mer tid åt mina vänner.”

Men så blev det inte.

Hon fortsatte att jobba som hon alltid hade gjort. Efter sex år upptäcktes att cancern hade spritt sig och ett halvår senare besökte jag henne på ett hospice i Stockholm. Hon hade bara några dagar kvar att leva. Och jag minns hur jag stod där i ­eftermiddagsljuset. Hur jag fumlade med några höstblommor och hur jag bävade att ställa frågan som jag visste att jag måste ställa. Jag sa: ”Ångrar du att du jobbat så mycket?”

Hennes svar kom snabbt: ”Nej, jag ångrar mig inte. Jag tyckte om att jobba. Jag ville jobba.”

Jag minns hur nöjd jag var med det där svaret. Att hon stod för vem hon var och vad hon velat göra. Och att hon tog konsekvenserna av hur hon hade valt.

Känn dig själv!

Är det inte det som de där 29?000 dagarna och nätterna handlar om?

Att förstå vem man är.

Följ ämnen i artikeln