Mejla

Lena Mellin

Frågorna som vi inte alls bryr oss om

Bistånd, kultur och trafik är stendöda i politiken enligt Aftonbladet/Inizio

KOLUMNISTER

Den som vill göra sig ett namn i politiken gör säkrast i att undvika frågor som bistånd, trafik och kultur.

Där är uppförsbacken tålamodsprövande brant. Nästan inga väljare tycker att det är viktiga frågor enligt Aftonbladet/Inizio.

Amanda Lind (MP, ny kulturminister, Peter Eriksson (MP), ny biståndsminister, Anders Ygeman (S), ny minister för bland annat digitalisering och Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister har en hög tröskel framför sig i sin kommunikation med väljarna.

Nästan alla tycker nämligen att deras områden inte är särskilt viktiga. Bara en procent av de tillfrågade i Aftonbladet/Inizios undersökning uppger att de tycker att kultur, trafik och den personliga integriteten på internet är viktiga politiska frågor.

Det kan man inte tro när protesterna haglar mot förändringar i kulturanslagen, FRA-lagar eller nya sträckningar för vägar eller järnvägar. Men överlag är svenska folket grymt ointresserade av de här frågorna.

Allra mest ointresserade är vi av biståndet. Ingen, upprepar ingen, tycker att det är en viktig politisk fråga. Väldigt många tyckte att det toppade dagordningen för några decennier sedan. Men tiderna förändras och nu anser noll procent att en hjälpande hand till världens fattigaste är en viktig politisk fråga.

Inizio mäter regelbundet på uppdrag av Aftonbladet vilka politiska frågor som väljarna tycker är viktigast just nu. De hittills nämnda ligger i botten av listan som totalt innehåller 30 politiska områden.

I topp ligger fortfarande de frågor som var de viktigaste i valet i höstas. Sjukvården är fortsatt den viktigaste frågan enligt väljarna. Men den har tappat något jämfört med både den förra mätningen, som gjordes i oktober, och jämfört med dem som gjordes under valrörelsen.

Det är fullt logiskt att sjukvården ligger kvar i topp. Köerna är fortfarande lika långa och det kan vara långt till vårdcentralen i glesbygden. Ingen annan samhällsfråga har heller seglat upp som mer akut än tillståndet i vården.

På en stabil andraplats ligger lag och ordning. På den platsen låg frågan under valet och där ligger den kvar. Skjutningarna har inte avtagit så det finns inga tecken på att frågor kopplade till brott, straff och den personliga säkerheten skulle dala på väljarnas prioriteringslista.

I den förra mätningen låg skola och utbildning på fjärde plats på väljarnas lista. Nu delar frågan tredjeplatsen med förra mätningens trea, flyktingar och invandring.

Den senare har inte släppt taget om väljarna trots att de nu gått mer än tre år sedan flyktingarna vällde in från världens krigs- och krishärdar och regeringen praktiskt taget stängde gränserna.

Skolan har inte heller lämnat väljarna trots att den senaste larmrapporten om elevernas bristfälliga kunskaper inte längre är pinfärsk.

Över huvud taget är förändringarna jämfört med den förra mätningen ganska små. Den största gäller sjukvården som inte anses vara fullt lika viktiga nu som före valet.

Ett alternativt sätt att tolka åtminstone delar av undersökningsresultatet är att de frågor som väljarna tycker är viktigast är också där problemen uppfattas som störst.

Medan de frågor där läget anses vara under kontroll, eller till och med bra, rankas som mindre viktiga. Där rullar det på utan större anledning till oro. Alltså uppfattas de som mindre viktigt just nu.

Aftonbaldet/Inizio

Viktigaste politiska frågorna

1. Sjukvården 33 procent - 3 %

2. Lag och ordning 29 procent - 1 %

3. Flyktingar och invandring 26 procent + 1 %

4. Skola och utbildning 26 procent - 2 %

5. Klimat och miljö 20 procent Oförändrat

6. Den svenska ekonomin 16 procent + 1 %

7. Integrationen 16 procent Oförändrat

8. Klasskillnader, ekonomiska klyftor 15 procent Oförändrat

9. Arbetslöshet, sysselsättning 11 procent - 1 %

Trygghetssystemen 11 procent + 2 %

Villkoren för äldre, pensionärer 11 procent + 1 %

... och dem som nästan ingen bryr sig om:

Arbetskraftsinvandring 1 procent Oförändrat

Integritet på internet 1 procent Oförändrat

Kultur 1 procent Oförändrat

Trafik och kommunikation 1 procent - 1 %

Bistånd till fattiga länder 0 procent - 1 %

Andel som uppger att det är den viktigaste politiska frågan just nu. Upp till tre svar var möjliga.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 154 personer över 16 år intervjuades via webben mellan 18 och 22 januari, 2019 .

Frågan som ställdes var: Vilka politiska frågor är viktigast för dig idag? Välj max tre.

Jämförelsen avser den förra undersökningen som gjordes i oktober 2018.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Ordkriget om uppgörelsen: ”De ovilligas allians”

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Inizio

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Trafik

Bistånd

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

AB Voice