Det är en myt att vi i Norden är bäst på mys

Nordiska mysundret gör succé - men handlar om att stänga dörrar, och gränser

Skandinaviskt mys har gått på export. Natalia Kazmierska undrar om vi ska skicka Sveriges mästarmysare, Ernst Kirchsteiger, över Atlanten och börja prångla våra gamla lovikkavantar till hutlösa priser på Ebay?

Stearinljusen fladdrade, glöggen serverades rykande het, raggsockeprydda släktingar samlades runt brasan och någon rödkindad kanske utbrast: "Visst har vi det mysigt!"

Ja, rannsaka dig själv nu, hade du det verkligen mysigt?

Eller var det bara varmt?

Mys, detta svårfångade tillstånd, uppnås nämligen inte bara genom att sitta på ett fårskinn med tekopp i näven.

Mys är en konstart, en livsstil, i alla fall enligt dem som utnämnt det skandinaviska mysundret till vår nya exportsuccé.

I amerikanska tidningar utnämns det hemska 2016 nu till ”Hyggets år” efter det danska ordet för mys - hygge. En term för den nostalgiska, ombonade, fläskätande gemenskapssträvan som vårt grannland påstår utgör dess nationalkaraktär.

Under året har mängder internationella böcker om nordiskt mys publicerats, titlar som The Art of Hygge, Fika and Hygge, Keep Calm and Hygge och How to Hygge - the Secrets of Nordic Living.

På Instagram ger hashtaggen #hygge över 1,5 miljoner träffar med bilder på kakelugnar, ylleplädar och bord dukade med grankvistar inpetade under faten. Den danska hygge-hysterin används i marknadsföring av furumöbler, kaloristinn mat och koftor i kashmir.

”Det är en hygge-revolution” säger danske lyckoforskaren Meik Wiking, författare till Little book of Hygge, som enligt Sydsvenskan ska ha översatts till 25 språk.

Man börjar fundera på om Sverige kan ta upp kampen med danskarna om den här uppenbart lukrativa marknaden? Ska vi skicka Ernst Kirchsteiger och Arne Weise över Atlanten och börja prångla våra gamla lovikavantar till hutlösa priser på Ebay? Jag var själv nära att starta en mysblogg när min svåger drog fram ett klassiskt brädspel i juleljusens sken, medan stormen Urd drog in över landet.

Hur som helst får vi skynda oss, innan världen upptäcker att vårt berömda ”mys” mest är en myt.

Den bygger ju på att man håller käften om allt som är omysigt.

Till exempel att vedeldning faktiskt orsakar luftmiljörelaterade hälsoproblem.

Eller att det alltid finns någon som inte får komma in i stugvärmen. För vad skulle hända om vi släppte in alla? Då vore det inte mysigt längre, där inne.

Mys handlar i grunden om att exkludera, vakta gränsen, låsa dörren till vår lilla trygga vrå i världen. Och skita i dem som lider i kylan och mörkret utanför.

Följ ämnen i artikeln