Det enda som pulserar är pamparnas svällkroppar

Jag kände mig aldrig hemma i Helsingborg, lantis som jag är.

Trots att jag var där dagligen i fyra år.

Nyligen såg jag en kvinna i en tidningsannons. Bilden gav mig fantomsmärtor från den tiden.

Munnen ler, men inte ­ögonen. Pupillerna är små som atomer. Bredvid, en text: ”Drömmen är början till verkligheten”.

Samma typ av citat som mina värsta frenemies delar på Instagram.

Annonsen vill att jag ska flytta. Till ett myllrande ­studentliv, ett sprakande ­näringsliv, ett brokigt ­kulturliv. Det låter som ­Tokyo. Det är Linköping.
Den här självgodheten finns i alla semiurbana ­städer och bland dem är Helsingborg urtypen. ­Kommunens vision för framtiden: ”Helsingborg är staden för dig som vill ­något”.

Exakt vad preciseras inte. Några sökningar på Google ger en ledtråd. Här syns ­lika delar storhetsvansinne och ytlighet. En rungande majoritet av rikets mellanstora ­kommuner benämner sin tätort som ”pulserande”.

Växjö, Borås, ­Jönköping, Östersund, Kalmar, Örebro.Listan är längre än ­köerna till de semi­urbana natt­syltorna. För de som inte tar sms-lån för att sittdansa i VIP-­hörnorna.

Frågan är alltså vad som pulserar. Kanske kommundirektörernas svällkroppar? För inte är det stads­kärnorna. De har utarmats sedan länge.

Hangarlika köpcentra som Väla utanför Helsingborg. H&M och MQ. Slocknade Idol-stjärnor som mjölkar pengakossan torr på en scen utanför Biltema.

Multiarenor som finansierats med utopier om The Rolling Stones och Euro­vision. Som sällan blivit mer än Ladies Night, någon trädgårdsmässa och en deltävling i Melodifestivalen vart sjunde år.
Nej, allt den pulserande stadskärnan erbjuder är vandrande exteriörer med topplån. I den semiurbana stadsmiljön vågar ingen visa sig utan högtidsdräkt. Om någon går på paradgatan i joggingbyxor är de från Ralph Lauren.

Eller så är det stads­festival. Helsingborgarna ogillar HX så som Kalmariterna skrattar åt Kalmar Stadsfest. Då ­förpestas ju gatorna med bönder från Bjuv respektive Nybro. Tacky!

Detta trots att semi­urbana städer blott är ­fasader; Lassie med varghunds­attityd.

Men visst. Drömmen är början på verkligheten. Det stämmer i viss mån.

Och den semiurbana skitdrömmen borde i sin tur vara början på självrannsakan.

Följ ämnen i artikeln