Det finns en Sofia i alla tonårstjejer

En ung Sofia Hellqvist på Hultsfredsfestivalen. Med Ola Salos autograf på magen och drömmar om något större.

Sofia Hellqvist är ett dygn och ett ”ja” ifrån att få sin prins, och händer inget oförutsett dansar hon i morgon kväll in i den ­svenska monarkin, som en fräsch fläkt av mandelblom. ­Eller vad prinsessor nu luktar, jag har ingen aning.

Hur de ser ut vet vi alla fall på ett ungefär, eftersom kvinnliga ­europeiska kungligheter skiljer sig väldigt lite från ­varandra på den punkten. Det är pastellfärger, naturlig sminkning och pumps i krämfärg. Dyrt och diskret.

Hovet har hittills lyckats ­hålla bröllops­klänningen hemlig för ­nosande journalister, men vi vet ungefär hur det kommer att låta i morgon. Det kommer kanske vara en dröm i chiffong, eller en stilren skandinavisk ­historia med enkelt benvitt släp.

Det kommer oavsett vara en succé.

För experterna har hela tiden varit överens om den blivande prin­sessans yttre förvandling: Den är undantagslöst till det bättre.

Det finns alltid en tydlig fula ank­ungen-dramaturgi kring en flicka av folket som tar steget in i de finaste salongerna. Populärkulturen är full av kvinnor på glid, av Eliza Dolittles och Pretty women som ­träffar en man och får hjälp att bli den fulländade fjäril de innerst ­inne alltid varit.

Och när metamorfosen är full­bordad är de gamla vännerna alltid ­rörande eniga: Hon var egentligen aldrig någon utvikningsbrud/blomsterflicka/hora!

Sofia Hellqvist är inget undan­tag, det vet man om man följt hennes Stilresa.

Väck är dokusåpadeltagaren som ­intrigerar och sluter smutsiga pakter i tv på bästa sändningstid.

Länge leve den sociala entrepre­nörskan som hjälper utsatta barn och håller på med yoga.

Förvandlingen sker både ut- och ­invändigt. Som vore det en andlig resa mot rening, ett sorts katarsis för en ­dålig flicka.

Idén om kvinnan och mannen av ­folket som erövrar framtida kung­ligheters hjärtan är ofta rejält över­driven.

Daniel Westling satt knappast i Ockelbo och käkade chips när ­Victoria knackade på och frågade chans. Han var redan en framgångs­frisyr på Stureplan, med rull in på bankkontot.

Sofia Hellqvist hade startat ett yogacenter och en välgörenhetsorganisation från New York när hon upptogs i den kungliga gemenskapen.

I morgon når hennes stilresa sitt ­tänkta zenit, men det finns en bild­serie av Sveriges blivande prinsessa från 2001 som jag glor lite extra på just nu. Sofia Hellqvist är på Hultsfredsfestivalen, hela Tonårssveriges medelklasskollo, i grunge-utstyrsel och blaffiga autografer på mage och arm. Hon ­flinar och gör hårdrockstecknet mot ­kameran.

En sjuttonårig småstadstjej med ­kaxig attityd, en folköl i handen och med drömmar om något större.

Och där går det upp för mig.

Je suis Sofia.

Veckans wow

Det heliga berget Mount Kinabalu i Malaysia var epicentrum för den jordbävning somkrävde 18 liv förra fredagen. Nu har fyra västerlänningar gripits för att ha poserat lättklädda på berget samma dag, något om enligt lokal folktro sägs kunna ha framkallat jordbävningen.

Veckans wtf

I går annonserade Falkenbergs FF att deras nya arena ska komma att heta Falcon Alkoholfria Arena. Roligt för allmänheten, men tungt för Sveriges humorelit som nu tvingas sadla om eftersom all satir just dog.

Följ ämnen i artikeln