Redan de gamla perserna lurade varandra 1 april

I morgon är det den 1 april, dagen då vi drabbas av mer eller mindre lyckade skämt.

Det är en dag som av naturliga skäl står mig nära, för jag är själv ett vandrande aprilskämt.

Jag är född den 1 april. Det är sant. I åtskilliga år har jag spritt stor glädje hos passpolisen världen över. De bläddrar i mitt pass och så utropar de: ”Ah – you April fool!” och så skrattar de hejdlöst. Jag håller med, för kan jag göra mina medmänniskor glada med så lite, bjuder jag gärna på det.

Jag föddes dessutom i ett badrum – men det var på Kungsholmen i Stockholm, på barnbördshuset Pro Patria, För Fosterlandet, och det har jag alltid tyckt låter särskilt upphöjt och uppfordrande.

Det finns många aprilskämt som varit oerhört lyckade, som till exempel då en mycket allvarlig Kjell Stensson, radiotekniker,  i SVT:s barndom (1962) påstod att vem som helst kunde få färg-tv hemma bara man hade en sax, en rulle tejp och nylonstrumpor.

De måste dock vara finmaskiga. Kjell Stensson hade själv försökt med en brynja, men det gick inte alls. Han uppmanade tittarna att ringa in och berätta om de fick fram de rätta färgnyanserna. Förmodligen förstördes tusentals strumpor den dagen.

Andra lyckade skämt var då tidningen Göteborgs-Posten 1950 rapporterade att Öland hade lossnat från havsbottnen och var på väg mot fastlandet, och då Sportnytt 1980 meddelade att Råsunda fotbollsstadion hade blivit för dyr i drift och därför sålts för en symbolisk enkrona till Anders Wall och Beijerinvest.

Wall hade dock under restaurerings­arbetena hittat guld i marken, varför det förmodligen aldrig mer skulle bli någon fotboll på den stadion. Fotbollförbundets ordförande intervjuades och var mycket dyster över beskedet. Han ansåg att fotbollen var mer värd än alla guldfyndigheter som gjorts.

Människor har i alla tider undrat varför man ska luras just den 1 april. Svaret

är att därom tvistar de lärde. Det april­luras i de flesta länder världen över, men ingen vet med säkerhet varför.

Det finns många teorier. En förklaring är att aprilskämtandet blev allmänt ­accepterat och en tradition som spreds i Europa med början i Frankrike i mitten av 1500-talet. Fram till dess firade fransmännen nyår den 1 april vid vårdagjämningen. Men 1564 flyttades den officiella firardagen till 1 januari i stället, något som många vägrade att acceptera. De fortsatte att fira den 1 april och blev därför ­hånade och skojade med.

I Frankrike och Italien ska barnen försöka placera en fisk av papper på ryggen på sina lärare och andra vuxna. Om det lyckas går personen sedan omkring som en ”poisson d’avril”, aprilfisk.

Att det just är en fisk kan hänga ihop med att det är fasta och man då bara får äta fisk, samtidigt som fastan och påsken skapar en stämning av karneval, fest och skoj. Dessutom är fiskarnas stjärnbild den sista för vintern, med april kommer våren.

Frankrike blev en kulturell och politisk stormakt under 1600-talet då franska språket och kulturen spreds till de styrande klasserna över hela Europa. Kanske är det därför som de första aprilskämten nämns i Sverige från mitten av 1600-talet, då Frankrike började bli à la mode och det blev nödvändigt för adelsmän att göra en bildningsresa till Frankrike. När de kom hem igen hade de med sig inte bara kunskaper och kultur utan även vanor och umgängesformer från Frankrike. 

Nästan alla länder i Europa har utvecklat sina egna varianter av aprilskämt och ramsor som ska ropas då offret blivit lurat. I en del länder, som England och i det brittiska samväldet, får man bara luras fram till mitt på dagen, i andra länder är det fritt fram hela dygnet.

Många forskare menar att aprilskämtandet förekom redan under romartiden och tidigt även i många icke kristna kulturer som i Indien, Korea och Japan. 

De allra äldsta beläggen för aprilskämt är persiska och nämns redan från år 536 f Kr, varför en del forskare tror att aprilskojandet var en persisk tradition från början.

Det är möjligt att det är denna persiska tradition som sedan nådde romarriket varifrån den spreds över Europa och fick förnyad spridning ­genom den uppblommande franska kulturen på 1600-talet.

Debatten fortsätter.

Litterära 1 april-barn

 … många författare är födda den 1 april, som till exempel tjecken Milan Kundera, engelsmannen Edgar Wallace, Unni Drougge och komikern Lasse Eriksson i Sverige. Den mest seriöse av alla första aprilfödda var nog järnkanslern, Otto von Bismarck.

Inga aprilskämt, tyvärr

… allt som tryckts i tidningarna den 1 april dessvärre inte varit aprilskämt – som då tyska regeringen den 1 april 1933 inledde förföljelsen av judar.  Den dagen 1946 drabbades Hawaii av en kraftig jordbävning med tsunamivåg, en katastrof som ledde till världens första tsunamivarningssystem.

Spaghettiskörden

 … ett av de bästa aprilskämten var då BBC 1957 visade ett reportage från spagettiskörden i Schweiz. Man fick se glada kvinnor som skördade spagetti som sedan lades att torka i solen. Spagetti ansågs då ännu av de flesta engelsmän vara en exotisk och utländsk maträtt, varför de flesta trodde att reportaget var riktigt.

Följ ämnen i artikeln