Tiden talar emot Biden

Under president Joe Bidens tal till nationen koncentrerade sig många mer på hur han framförde det än på innehållet.

Såg han ut som en man som har den fysiska kapaciteten att vara president i sex år till?

Trots vissa politiska framgångar talar tiden mot Biden.

Presidentens årliga tal om tillståndet i nationen är normalt en bra chans för den sittande hyresgästen i Vita huset att göra reklam för vad han lyckats med och staka ut vägen framåt.

Men för Biden handlade det mest om att inte staka sig, inte blanda ihop namn och inte snubbla på vägen fram till talarstolen.

Bidens främsta motståndare är han själv. Eller rättare sagt hans ålder.

Det syns och märks väldigt tydligt att han är en gammal man. Minst de 80 som står i passet.

Alla letar hela tiden efter tecken på att han är förvirrad, dement eller på andra sätt inte klarar det tuffa jobbet att vara världens mäktigaste man. Bortsett från att ersätta sig själv med en yngre dubbelgångare verkar det inte vara mycket Biden kan göra mot att motverka den bilden.

Bara 23 procent av amerikaner säger att det har "avsevärt" förtroende för hans sätt at sköta Vita huset. Den siffran från nyhetsbyrån AP:s opinionsmätning ska jämföras med de 44 procent som sa samma sak när Bidens tog över som president.

I en annan färsk opinionsmätning från Washington Post säger 62 procent av de tillfrågade att det inte tycker att Biden har lyckats genomföra "särskilt mycket" under sina första två år som president.

Joe Biden under talet.

Inte snabbfotad

En uppfattning som skiljer sig från många politiska bedömare som är förvånade över hur mycket presidenten trots allt lyckats med. Från en framgångsrik vaccinationskampanj mot covid till ett rekordpaket på närmare 400 miljarder dollar för att på allvar få igång den gröna omställningen i USA. Även om reträtten från Afghanistan knappast var hans stoltaste ögonblick.

Lägg därtill att inflationen nu är på väg ner, ekonomin går överraskande bra och arbetslösheten är på rekordlåga nivåer.

Tyvärr för Biden är mycket av det sådant amerikanerna inte kommer att märka av förrän längre fram. Medan de under det senaste året in på bara skinnet känt av kraftiga prisökningar på både mat och drivmedel.

Och över alltsammans hänger bilden av en åldrande och allt annat än snabbfotad president.

Till och med många demokrater vill att han inte ställer upp för omval. Dels för att de inte tror att han kommer att klara av jobbet i sex år till. Dels för att de är rädda att han ska förlora mot vilken kandidat republikanerna än ställer mot honom. Möjligen Trump undantagen.

Biden gjorde inte bort sig i sitt State of the union-tal. Han stakade sig inte på något uppseendeväckande sätt. Han blandade inte ihop namn. Han snubblade inte.

Lyste med sin frånvaro

Tvärtom gav han sig frejdigt in i en spontan ordväxling med häcklande republikaner.

Men han kunde inte dölja att han är en gammal man med en tendens till sluddrigt tal.

Under Donald Trumps tid i Vita huset höll Washington Post räkningen på hans lögner och rena överdrifter. Nu håller den konservativa kanalen Fox news räkningen på Bidens felsägningar.

Frågan är om inte bilden av den halvdemente presidenten skadar Biden mer än vad bilden av en lögnare förstörde för Trump.

Av alla saker Biden tog upp i sitt tal var det en som märkbart lyste med sin frånvaro.

Han kommenterade inte med ett ord ifall han tänker ställa upp i presidentvalet 2024 eller inte. Men allting tyder på att han bestämt sig.

Inför det årliga talet besökte Biden tre delstater på östkusten för att försöka övertyga väljare om allt han gjort för att få ekonomin på rätt köl. Senare denna vecka reser han till Florida och Wisconsin, två viktiga svingstater, i samma ärende.

Nya utmanare

Någon gång under våren väntas Biden meddela att han ställer upp. Hittills finns det bara en enda utmanare på den republikanska sidan, förre presidenten Donald Trump.

Förmodligen den motståndare som passar Biden allra bäst. Båda är äldre män och Biden har redan grundligt besegrat Trump en gång. Trump är visserligen fortfarande väldigt populär bland sina kärnväljare men hans grepp om republikaner i största allmänhet blir allt lösare.

Risken för Biden är att det dyker upp starka republikanska utmanare i primärvalen som slår ut Trump.

I en kamp mot en Ron DeSantis eller Nikki Haley riskerar presidenten ännu mer att framstå som en gammal stofil som tiden runnit ifrån.