Varför i helvete ska Östergötland ha mer pengar?

915 miljoner kronor hällde regeringen över region Östergötland.

Som väntat handlar debatten om regionernas usla ekonomi om bristande resurser och att staten ska skjuta till mer pengar.

Varför i helvete då?

Region Östergötland, som ska sparka 900 anställda, har aldrig haft så stora resurser som nu. ”I verkligheten är vi överbemannade”, säger Per Jameson, vice ordförande för de politiskt tillsatta revisorerna.

Han är moderat men det här är ingen partipolitisk fråga. Kaisa Karro, socialdemokrat och vice ordförande i regionstyrelsen, vill heller inte hojta om att det är pengar som fattas. Felet ligger någon annanstans.

Felet är dålig styrning.

Region Östergötland har till exempel anställt tusen personer – tusen personer! – sedan 2020.


Tre olyckliga omständigheter sammanföll:

Dels hade regionen åren 2020 och 2021 mer pengar än någonsin tidigare. Regionen gick med vinst. Man hade byggt upp ett eget kapital på drygt två miljarder kronor, en fet, härlig kassa som skulle säkra ekonomin för kommande generationer.

En sådan kassa är också väldigt frestande i en politisk miljö där alla ständigt ropar efter mer resurser, mer resurser!

Den andra olyckliga omständigheten var pandemin. Då fick regionerna just – mer resurser.

915 miljoner kronor hällde regeringen över region Östergötland.

Den tredje omständigheten var att regionpolitikerna hade höjt skatten med 85 öre 2019, vilket gav ett bedrägligt skönt tillskott till kassan.


Plötsligt hade region Östergötland hur mycket pengar som helst! Så kändes det. Och regionpolitikernas agerande påminner om lokalpolitikernas i Kiruna när de fick en massa miljoner av LKAB för att flytta hela staden.

De bygger ett badhus som kommer att kosta uppåt en miljard kronor.

I Östergötland anställde de folk, och anställde och anställde. Det var världens anställningsparty! Och med generösare OB-tillägg på det.

– Man anställde under inte ordnade former. Det skulle bara vara tillfälligt, säger regionens ekonomidirektör Josefin Bjäresten när jag ringer henne.

År 2005 hade region Östergötland cirka 10 700 heltidstjänster. År 2023 var de cirka 14 600.

Mer folk och ännu mer folk! Men vården har inte blivit effektivare, snarare tvärtom, och de två miljarderna som skulle vara kapital för framtiden finns inte mer.

När jag pratar med politiker, tjänstemän och en facklig företrädare känns det som jag rör mig över en stubbåker i kall, ogenomtränglig dimma. Alla som träder in i dimman går vilse; genom mjölken tränger de ångestfyllda ropen från folkvalda politiker, revisorer och tjänstemän där de irrar omkring.

– Vi har tagit fram rapporter och gjort analyser, vi har anlitat externa konsulter, säger regionrådet Marie Morell, moderat och högsta politiska ansvariga.


Och ingenting har hjälpt. Organismen fortsätter att växa och slukar allt man slänger till den.

– Man har inte haft kraft och mod att göra förändringar i organisationen, säger Morell.

Observera ordet ”man”.

Marie Morell borde kunna säga ”jag”: hon har varit heltidspolitiker sedan 1999.

– Framför allt behöver man tänka om i organisationen, säger Kaisa Karro.

Hon har varit heltidspolitiker sedan 2014 och har alltså haft tid att tänka och göra något i tio år.

– Det har gått larmklockor, det har tagits fram åtgärdsplaner, det har fattats beslut men de har inte fått effekt, säger ekonomidirektören Josefin Bjäresten.

Organismen Glufs-Glufs är något mycket större än summan av sina anställda. Ty de anställda – undersköterskorna, sjuksköterskorna, läkarna och brigader av administratörer – sliter.

De sliter mer nu än förr.

Staten ålägger genom Socialstyrelsen de anställda i regionerna att dokumentera allt de gör – flera gånger.

– Rapporteringen befinner sig nu på absurda nivåer, säger revisorn Per Jameson. Allt ska dokumenteras. Personalen gör allt två gånger. De anställda jobbar stenhårt – två gånger. Och gör de inte en sak två gånger gör de den tre.


Digitaliseringen i vården har medfört mer jobb, inte mindre.

Och nu ska Östergötland sparka 900 personer. Och varenda region i landet sägs befinna sig i kris och ska sparka folk.

Och debatten handlar om mer resurser! Mer resurser!

En liten tröst kan vara att Östergötland har startat ett projekt som leds av en inhyrd professor från Skåne. Läkarna ska arbeta på ett nytt sätt.

– De ska gå ut och tala med patienterna, säger Marie Morell. Stå vid sängen. Lyfta på täcket och känna på huden. Är patienten varm? Kall? Tala med patienten.

Det är en ny grej som ska ersätta så kallad ”sittande rondering”. Det betyder att doktorn sitter på sitt rum och läser alla dessa journaler som skrivs två och tre gånger om samma sak.

Det nya utvecklingsprojektet – att doktorn ska tala med patienterna – har naturligtvis fått ett namn. Det kallas ”Gör om och gör rätt”.

Följ ämnen i artikeln