El Salvadors drastiska recept mot gängen – en omöjlighet i Sverige

Frågan om hur långt en stat kan gå för att stoppa den systemhotande gängbrottsligheten är extra aktuell i Sverige just nu.

Ett svar finns i El Salvador där ”världens coolaste diktator” fått bukt med gängmorden.

Men till ett högt pris avseende mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

En av få saker som förenar Sverige och El Salvador är förmodligen frustrationen hos både makthavare och allmänhet över att se ett samhälle erodera inifrån när organiserad kriminalitet äter sig in i samhällskroppen och skapar en känsla av kaos och otrygghet.

Uppfattningen hos vissa att ”låt dom ha ihjäl varandra, det är ren självsanering” ersätts snart av ett gnagande obehag när oskyldiga människor mejas ner utanför tunnelbanestationer eller skjuts inne i sina hem genom fönstret.

Sverige är ett av världens mest välmående och välorganiserade länder. El Salvador karakteriseras av fattigdom och underutveckling.

Men i båda länderna har de gängkriminellas grova brottslighet och dödsskjutningar fått samhället att säga ”nu är det nog, detta måste få ett slut”.

I Sverige är vi noga med att kampen mot den organiserade brottsligheten ska hålla sig inom demokratins och rättssäkerhetens ramar. Minsta lilla den tänjs ut finns det kritiker som pekar på faror.

El Salvador tillämpar en annan taktik. Rättare sagt är det 41-årige presidenten Nayib Bukele som valde en annan väg när han via ett meddelande på Twitter i mars förra året uppmanade sitt partis parlamentsledamöter att införa undantagstillstånd. Detta efter att 82 mord begåtts inom loppet av 48 timmar i det lilla landet med dryga sex miljoner invånare.

Men gängkriminaliteten har länge varit ett problem. 2015 noterades landet för 105 mord per 100 000 invånare. Då överlägset högst i världen.

Intagna på ett fängelse i Tecoluca, El Salvador.

Bevis inte nödvändiga

Sedan mars förras året har Bukele kastat allt vad rättssäkerhet och mänskliga rättigheter heter överbord. Misstänkta gängkriminella grips i razzior eller på gatan och kastas i överfulla fängelser.

Bukele lät sprida en video där män i bara överkroppar fick gå hukade mellan polisled på väg in till fängelset. Över 60 000 har fängslats. Människorättsorganisationerna rasar medan vanliga medborgare jublar.

Bevis då? Nja, sånt är inte nödvändigt.

Det räcker att polisen stoppar en person på gatan och ser att hen har en gängtatuering på kroppen.

Misstänkta kan hållas två år utan rättegång. Straffen har skärpts. Bara att tillhöra ett kriminellt gäng kan ge 45 års fängelse.

Ett ”mega-fängelse” byggs med målet att rymma 40 000 intagna gängmedlemmar.

Antalet mord i El Salvador har minskat med två tredjedelar och låg förra året på åtta per 100 000 invånare, bara något mer än USA.

Stora områden som tidigare i praktiken kontrollerades av gängen har återtagits av det allmänna.

Opinionsmätningar visar att den salvadorianska befolkningen uppskattar de hårda tagen och att de åter vågar röra sig utomhus. Brottslingarnas rättigheter är numera kraftig inskränkta men brottsoffren slipper leva i skräck.

Att införa den här typen av drakoniska åtgärder i Sverige skulle inte gå. Läget är inte tillräckligt illa för att få bred acceptans varken bland politiker eller allmänhet. Inte än är det kanske bäst att tillägga. 

Alldeles bortsett från det faktum att det skulle bryta mot svenska lagar.

Sällan lyckligt slut

Men vad exemplet El Salvador visar är att hårda tag mot den organiserade brottsligheten kan fungera. Åtminstone i det korta perspektivet.

För vad händer när alla de som nu sitter fängslade en gång släpps. De överfulla fängelserna riskerar att fungera som plantskolor för nästa våg att organiserad brottslighet.

Exemplet El Salvador visar risken med att inte i tid ta itu med organiserad brottslighet. Till slut är man beredd att pröva nästan vilka metoder som helst.

Eller så går det som i Ecuador där ett kriminellt gäng i går tog på sig mordet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio vars valprogram var hårdare tag mot gängen.

Rent politiskt finns det också en risk. Nayib Bukele får egentligen inte ställa upp för en ny period när det är presidentval i El Salvador nästa år. Men allting tyder på att han kommer att använda alla de maktbefogenheter han lyckats samla på sig för att ta bort den begränsningen och ställa upp ändå.

Han kallar sig redan lite skämtsamt för ”världens coolaste diktator”.

Den typen av autokratiska tendenser brukar sällan sluta lyckligt. Varje sig för den makthungrige presidenten eller för landet.

Svensk polis säger ofta att de vet vilka som styr brottsligheten men kan inget göra utan bevis som håller i domstol. I El Salvador grips misstänkta direkt om de inte hunnit gömma sig.

Enligt kritikerna är det vanligt att helt oskyldiga grips och fängslas. Hittills har 6 000 av de gripna släppts men eftersom inga riktiga rättegångar har hållits kan det vara fler oskyldiga som sitter inspärrade.

Ändå hyllas Nayib Bukele i El Salvador där hans popularitetssiffror ligger mellan 80 och 90 procent.

Drakoniska åtgärder

Han är beundrad över hela Latinamerika och flera andra länder har försökt kopiera delar av hans metod.

Varför?

Därför att han lyckats med det som svenska politiker och den svenska polisen och rättsapparaten misslyckats med i minst tio år. Att få bukt med den organiserade brottsligheten.

Poliser visar upp vapen och utrustning i för pressen, vid Terrorism Confinement Cente i Tecoluca, El Salvador.