Ebba Busch har lett in KD på en krokig stig

Kristdemokraterna fortsätter blekna i kanterna och nu hittar väljarna inte längre fram till partiet.

KD är nu så små att de förmodligen inte ens skulle få stödröster om det var val i dag.

Läget är kritiskt för partiet och inte minst för Ebba Busch.

Knappt har Kristdemokraterna kommit undan EU-valrörelsen med rena skräcken, förrän det är dags för nästa kalldusch. Ingen opinionsundersökning anses så säker som SCB:s stora partisympatiundersökning. Nuförtiden presenteras den en gång om året och det är nog tur för riksdagens två sorgebarn – Kristdemokraterna och Liberalerna. Två partiet ständigt i kris, ständigt under spärren.

För Liberalerna är det som vanligt. Ingen i L lyfter ett ögonbryn år ett resultat på 3,2 procents väljarstöd, inte ens när det är en minskning sedan förra årets mätning. I Liberalerna leder 3,2 procent varken till kris eller krav på att någon ska avgå. För övrigt skulle inget kunna förstöra Liberalernas goda humör den här veckan. I EU-valet i helgen lyckades de inte bara hålla kvar sitt enda mandat, de ökade till och med. I Liberalerna sover man gott den här veckan.

Sämre är det med Kristdemokraterna.

Under EU-valrörelsen har Ebba Busch och KD låtit mer som SD än någonsin.


Ebba Busch lyckades visserligen med vända kaos och katastrof till ett acceptabelt valresultat i EU-valet. Det vill säga om man tycker att en minskning på nästan tre procentenheter och förlusten av ett mandat, är ett acceptabelt resultat – och det gör KD. Så illa är det.

Busch fick tre dagar att andas. Ett väljarstöd på 2,8 procent i SCB:s mätning är en katastrofal siffra.

Kristdemokraterna identifierade ett stort problem redan efter valet 2022. I gyttret av högljudda partier på högerkanten var det svårt att urskilja just KD. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna pratade alla om samma saker – det var hårdare tag, migration och kärnkraft. I sin valanalys konstaterade KD att det inte finns någon anledning att rösta på KD när man som väljare då lika gärna kan välja M eller SD. Kristdemokraternas styrka är istället att de som enda högerparti driver sjukvårdsfrågor och att detta borde ta större plats, om inte partiet ska sväljas upp av sina stora samarbetspartier.

Vi kan väl konstatera att det gått sådär med den planen.


Under EU-valrörelsen har Ebba Busch och KD istället låtit mer som SD än någonsin och det är under denna som SCB:s mätning är gjord.

Ebba Busch är inte helt okontroversiell i partiet nuförtiden. När hon tog över partiet för snart tio år sedan och ledde KD i en strikt gir högerut dämpades de kritiska rösterna av att Buschs popularitet och partiets framgångar. Med åren har hyllningskören gradvis tystnat och sedan regeringsskiftet har Ebba Buschs stjärna dalat. Hennes förtroendesiffror hos väljarna har störtdykt och under de senaste åren har kritik mot hennes ledarskap dykt upp med jämna mellanrum.

Nu är hon skyddad av att hon är minister men när valet 2026 närmar sig behöver hon ha levererat ordentligt på sina vallöften om det inte ska bli en diskussion om hennes partiledarskap.

Än så länge ser det svårt ut – än har inga kärnkraftverk byggts och det är fortfarande dyrt att tanka bilen.