Frågan som förgiftar alliansen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-06-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen kan inte enas om äktenskap för gaypar

Kd-ledaren Göran Hägglund vill inte att män ska kunna gifta sig med varandra. Eller kvinnor med kvinnor.

Hans motstånd har lett till en djup spricka i regeringen.

Trion Thorbjörn Fälldin, 81, tidigare statsminister och c-ledare, Alf Svensson, 68, f d kd-ledare och biståndsminister, och Ingegerd Troedsson, 77, tidigare talman och vice partiledare (m) visar vilken vikt partierna fäster vid frågan.

”All kärlek är likvärdig”

I mars föreslog en statlig utredning att par av samma kön ska kunna gifta sig med varandra från nästa år. Bara den som vill viga både hetero- och homosexuella par får bli vigselförrättare. Partnerskapslagen avskaffas.

Av regeringens fyra partier står hittills två bakom förslaget, folkpartiet och centern.

– All kärlek ska bli likvärdig inför lagen, säger Annika Qarlsson (c), gruppledare i riksdagen.

– Reinfeldt har ju sagt att vi ska vara en regering för hela svenska folket, säger Johan Pehrsson (fp), även han gruppledare.

Moderaterna bestämmer sig på stämman i oktober. En majoritet anses vara för förändringen.

Benhårda motståndare

Kristdemokraterna däremot är benhårda motståndare. På flera riksting har partiet bestämt slagit fast att äktenskap enbart är mellan en man och en kvinna.

Kd-ledaren Göran Hägglund hävdar gång efter annan att han inte ser någon som helst anledning att ändra lagen. Den fungerar utmärkt.

Enligt tidplanen skickas utredningen snart på remiss. Svaren ska vara inne höst. Teoretiskt skulle regeringen alltså kunna lägga förslaget i vår, bara ett par månader efter att de nya reglerna skulle börja gälla.

Ändrar sig inte

Men så kommer det inte att bli. För närvarande tyder inget på att statsminister Fredrik Reinfeldt (m), inte ens med uppbådandet av alla sina diplomatiska talanger, kan förmå Göran Hägglund att ändra sig.

Hägglund har redan utmanat partiopinionen om aborter för utländska kvinnor. Många och starka kd-röster har kritiserat förslaget. Men Hägglund har inte gått att rubba.

Att han skulle utmana sitt parti i ännu en känslig fråga är osannolikt. Kd gjorde ett dåligt val men har enligt opinionsmätningarna tappat ytterligare en tredjedel av väljarna sedan valet.

Hamnar i malpåse

En kvalificerad gissning är alltså att hela frågan hamnar i malpåse. Under mycket lång tid. De nya moderaterna och centerpartisterna klarar inte av att rubba de gamla kristdemokraterna.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln