Brakskitarna på Berns samlar inga vuxenpoäng

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Slagen: Ayesha.

Förr i världen, när folk hade rapat riktigt ljudligt och stinkande äckligt, sa de ibland:

"Ursäkta, jag trodde jag var på Berns!"

Talesättet känns rykande aktuellt med tanke på hur brakskitarna till entrévärdar och en del av ordningsvakterna numera uppträder på samma restaurang.

Ni har säkert läst om rapstjärnan Ayesha och hennes mamma och bror. De fick rejält med stryk på Berns. Men de var bara några i raden. Bland ungdomar över hela stan är Berns känt som ett ställe med steroidstinn och aggressiv personal i dörren. Nästan varje kväll är det bråk på Berns. Gäster har till och med misshandlats inne i restaurangen för att de fotograferat när andra misshandlats.

De så kallade entrévärdarna är värst. Berns har anställt folk som dömts upprepade gånger för våldsbrott. Det är högst anmärkningsvärt om säkerhetschefen - som utbildar kolleger i Näringslivets säkerhetsdelegations regi - gjort det medvetet. Det är grovt försumligt om hon gjort det omedvetet.

Polisen känner till problemen med entrévärdar på Berns och andra krogar. Men de har ingen möjlighet att kontrollera entrévärdarna på samma sätt som de kan kontrollera ordningsvakterna.

Entrévärdarna har inte mer rätt att utöva våld än vilken annan medborgare som helst. Men de har å andra sidan inte samma skyldigheter som ordningsvakterna heller. Fritt fram för kriminella figurer alltså. Vilket många krogägare utnyttjar för att de tror att det ska skydda dem mot andra kriminella. Men det är ett riskabelt resonemang.

Eftersom det förekommer så mycket svarta pengar och andra oegentligheter i krogbranschen så är det lätt för dem som vill nästla sig in att skaffa hållhakar och utöva påtryckningar på ägarna och andra anställda.

Trots ett par betalningsanmärkningar för restförda skatter och annat så gissar jag att vd:n Poker Wallenberg faktiskt försöker sköta Berns affärer korrekt. Men allt bråk i dörren och inne i restaurangen har han inte kunnat hantera.

Det juridiska ansvaret i varje enskilt fall kan han förstås skicka nedåt i organisationen tills det drabbar en eller annan anställd anabolare med finnar på ryggen och förkrympta testiklar. Men det moraliska ansvaret undkommer han inte, och det kan bli en dyr affär. Stan är full av krogar, och preferenserna hos den nöjeslystna publiken växlar lika snabbt som vårvädret.

I går berättade Ayesha att hon varit på ett möte med Poker Wallenberg. Det skulle ha blivit någon form av dialog, som det så fint kallas.

-Vi satt i tre timmar. Men han talade mest om att det här skulle kunna drabba deras ekonomiska intressen. Så lovade han att de där vakterna skulle bort, men nu har jag hört att de är tillbaka igen.

Jag rådde henne att glömma snacket om dialog. Det är en bluff, en fjantig term som de ansvariga försöker gömma sig bakom. Det är de själva som ska se till att deras anställda uppträder hyggligt mot gästerna. Ingen annan.

I går spikades också planerna på ett möte för dem som drabbats av våldet på Berns. Hittills är det ett 20-tal personer som hört av sig till Ayesha och de andra. Inom ett par veckor ska de träffas allihop för att bestämma hur de ska gå vidare gemensamt. Inledningsvis tänker de samla ihop dokumentation, medicinska rättsintyg och fotografier på skadorna. De planerar en musikmanifestation och lagliga demonstrationer utanför Berns och Grand Hotel, som ägs av samma företagsgrupp. Intresserade kan anmäla sig på Ayeshas hemsida www.stoppavaktarvaldet.info.se.

Berns har också en hemsida. Där står det:

"Berns puls slutar aldrig slå."

Nej, inte entrévärdarna heller. De har till och med ett speciellt rum dit de tar sina offer för att ingen ska kunna bevittna eländet.

Så, tills Poker Wallenberg och de andra i ledningen samlat lite vuxenpoäng är det säkrast att gå stora omvägar runt Berns.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln