Nu kan Pia Kjaersgaard diktera villkoren

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-11-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KÖPENHAMN

Valets andra segrare heter Pia Kjaersgaard, ledare för det främlingsfientliga dansk folkeparti.

Hon kan diktera villkoren för den nya borgerliga regering som ska bildas.

Efter valet i Danmark kan man fråga sig om den politiska kartan i Norden håller på att ritas om. På två månader har två socialdemokratiska regeringar fallit och ersatts av borgerliga stödda av främlingsfientliga partier.

Först förlorade arbeiderpartiet i Norge och fick ge plats för en regering ledd av kristdemokraten Kjell Magne Bondevik. Han regerar med stöd av utlänningsfientliga framstegspartiet.

Sedan förlorade socialdemokraterna i Danmark, trots goda råd från statsminister Göran Persson. För första gången på 80 år är ett borgerligt parti större än socialdemokraterna. Men venstres Anders Fogh Rasmussen tvingas att bilda regering med stöd av det nationalistiska och populistiska dansk folkeparti.

Möjligen är detta två händelser utan inbördes relation. Kanske är det ett mönster. Framtiden kommer att visa vilket.

Ställt utom all tvivel är däremot Pia Kjaersgaards mycket starka ställning i det nyvalda folketinget. Hon leder från och med nu Danmarks tredje största parti och är dessutom vågmästare.

Dansk folkeparti har visserligen lovat att stödja den nya borgerliga regeringen. Men blotta tanken på att hon plötsligt skulle hoppa över till vänsterblocket ger trumfkort i kommande förhandlingarna med regeringen.

Likt de flesta framgångsrika populister klär Pia Kjaersgaard sitt budskap i ord som är svåra att genomskåda. Hennes kommentar efter segervalet låg helt i den traditionen:

- Detta är danskarnas val.

Efter förra valet var det bara ett mandat som skilde blocken folketinget. Nu är det 21 platser. Den kraftiga högervinden har inte bara rent politiska förklaringar. Efter nio år vid makten är socialdemokraterna sönderregerade. De förlorar inte bara regeringsmakten. Stora städer som Köpenhamn och Århus tycks gå samma väg.

Väljarna har uppfattat socialdemokraterna som svaga på exakt de punkter som de tyckt venstre varit starka. Invandringspolitiken, sjukvården och skatterna.

Den blivande statsministern Fogh Rasmussen försökte i går verka landsfaderlig:

- Jag ska bli en statsminister för hela befolkningen.

Men det intryck han ger är inte landsfaderligt. Det är plastigt, lätt amerikanskt. Hela familjen stod på scen när make och pappa firade segervalet. Och för danskarna måste det kommit som en chock att han segerskålade i vatten. Det var inte en öl i närheten.

Valkampen betecknas allmänt som hård och innehållslös vid sidan av enigheten om att strypa invandringen. Trots det kan konturerna av ett regeringsprogram skönjas.

Kortare sjukhusköer.

Mer mänsklighet i vården av de äldre.

Minskad invandring. Sämre ekonomiska förmåner för dem som kommer hit. Men samtidigt inrättas ett nytt migrationsministerium. Och kommunerna åläggs att se till att invandrarna får jobb.

Som av en händelse sammanfaller dansk folkepartis åsikter med venstres på de flesta av dessa punkter. Främlingsfientligheten tycks ha blivit rumsren i Danmark.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln