Mejla

Lena Mellin

M-väljarna är griniga och missnöjda

Men de är mycket mer positiva till SD än genomsnittet

Publicerad:
Uppdaterad:

VÄSTERÅS. Ulf Kristerssons väljare är griniga och tycker inte att han är tillräckligt visionär.

Däremot är de positiva till Sverigedemokraterna enligt Aftonbladet/Inizio.

Många partier har kongress och lägger om politiken under hösten. Med avstamp i dem har Aftonbladet/Inizio kartlagt vilken profil de kongressande partiernas sympatisörer har.

Moderaternas väljare är missnöjda och gnälliga. Det kanske inte kommer som en blixt från en klar himmel eftersom de vill att deras parti, och inte Socialdemokraterna, ska leda regeringen. Men de är betydligt mer missnöjda med tillståndet i landet än väljarna är i allmänhet.

  • En femtedel av väljarna, 22 procent, tycker att statsminister Stefan Löfven gör ett bra jobb. Men bara fyra procent av M-sympatisörerna.

  • Hela 35 procent av M-väljarna anser att Löfven gör ett dåligt jobb, jämfört med 21 procent av hela väljarkollektivet.

  • Att Sverige är på rätt väg tycker 24 procent av väljarna i allmänhet men bara sex procent av M-väljarna.

Också när det gäller inställningen till Sverigedemokraterna skiljer sig Moderaternas väljare från genomsnittet.

  • Hälften av alla väljare tycker att Sverigedemokraterna är det sämsta partiet. Samma uppfattning har bara 12 procent av M-väljarna.

  • Nästan nio av tio, 89 procent, av Moderaternas väljare tycker att partiet ska samtala med SD. Genomsnittssiffran är 47 procent.

Ulf Kristerssons väljare är dessutom mer kritiska till Januariavtalet än väljarna i allmänhet.

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Ulf Kristersson i talarstolen på M-kongressen.

Om Moderaterna skulle vilja närma sig Sverigedemokraterna, vilket är nödvändigt om planen på att bilda en borgerlig regering efter nästa val ska gå i lås, har de sina väljare med sig. I alla fall det stora flertalet.

Det innebär inte att en omsvängning i den riktningen är smärtfri. Men just väljarna kommer inte att lämna partiet i högre grad.

Moderaternas väljare är inte superimponerade av Ulf Kristersson. De är självfallet lite mer nöjda än väljarna i allmänhet men att påstå att de ligger raklånga vore att ta i.

Men minst dubbelt så många moderater tycker att Ulf Kristersson är ärlig, trovärdig och har förmåga att fatta beslut jämfört med väljarna i allmänhet.

På en punkt får M-ledaren bottenbetyg av både sina egna sympatisörer och av väljarna i allmänhet.

Bara en femtedel av M-väljarna, 22 procent, tycker att Kristersson är visionär. Bland väljarna i allmänhet är den bara en tiondel, tio procent. Där har Ulf Kristersson något att jobba med för att uttrycka sig milt.

Aftonbladet/Inizio

Så tycker M-väljaren

Sverige är på rätt väg 6 procent

De andra partierna borde tala med SD 89 procent

Sämsta partiet är SD 12 procent

Januariavtalet är mycket eller ganska bra för Sverige 11 procent

Stefan Löfven gör ett bra jobb 6 procent

Ulf Kristersson är visionär 22 procent

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Den omfattar 3 145 intervjuer med personer över 18 år under perioden 11-19 september, 2019. De intervjuades via webben.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: