Politiker, det är dags att vakna nu

Häromdagen besökte jag ett par som bott i Södertälje i nästan hela sitt liv. När vi satt vid middagsbordet berättade de att många av deras gamla vänner har flyttat, de orkade inte längre bo kvar bland brottslighet, våld och hot.

De är inte ensamma.

Fuad Mor skriver på Newsmill om hur både han och andra muslimer utsatts för våld av trakasserier från kristna assyrisk/syrianska invandrarfamiljer i Södertälje.

Mor har polisanmält fyrtio gånger men inget blev bättre och han har nu tvingats flytta. ”Två gånger har jag bett att få träffa kommunalrådet Anders Lago (S) för att tala om min och andras situation i det hårt ansträngda Södertälje där alldeles för många asylsökande samlats. Båda gångerna har jag fått nej”, skriver han. Andra muslimska familjer har fått tårgasfacklor slängda på balkonger, stenar har kastats in genom fönster, urin hällts in genom brevinkasten och barn har fått stryk i skolan.

Någon hjälp från politikerna har alltså inte synts till, inte heller har de som kämpar mot islamofobin synts till, inte ens något centrum för rasism har ryckt ut till muslimernas försvar. Kanske blir det jobbigt och svårhanterligt när invandrare är rasistiska, eller som kolumnisten Sakine Madon skriver: ”Hade det varit lika tyst om snaggade nationaldemokrater i gäng hade jagat bort folk från områden som Ronna och Hovsjö? Inte så troligt.”

Det hela är faktiskt mycket märkligt. I Malmö är det judarna som attackeras, enligt uppgift mestadels av muslimer. Angreppen på dem ökat med 25 procent i år, flera har flyttat från staden. Rabbinen Shneur Kesselman berättar att någon försökt köra över honom och att folk skriker ”Heil Hitler” på gatan.

Samtidigt skämmer kommunalrådet Ilmar Reepalu ut hela Sverige med sitt klavertrampande och först nu verkar han ha upptäckt att en del av medborgarna i staden är förföljda. Men det är dags att vakna nu. Att lightversioner av etnisk och religiös rensning bedrivs i vissa städer borde få varje politiker att skrida till handling. För alla människor, oavsett härkomst och religion, har en självklar rätt att leva i trygghet, oavsett vad grannarna råkar heta i efternamn.

Och att tiga still och inte protestera mot förföljelser är inte bara fegt utan är också de första stegen mot ett samhälle som nog ingen av oss vill leva i.

Följ ämnen i artikeln