Varje gång det händer är skammen lika stor

Jag står i kön på Ica. Framför mig står en äldre man och fibblar med betalningen. Det tar lång tid, för han hittar inte plånboken trots att han letar i alla fickor. Kassörskan håller den vänliga minen intakt, men kön blir snart orolig. Någon sticker fram huvudet för att se vad i helvete det är som tar sån tid där framme. En annan mumlar ”herregud” och exploderar i väg till en annan kassa. Men så hittar mannen sin plånbok och sticker in sitt bankkort i apparaten.

”Medges ej”, säger kassörskan till mannen. Mannen tittar häpet upp.

”Vad betyder det?”

”Det kan ju vara nåt fel, att kortläsaren inte får kontakt med banken.”

Det är så vänligt av henne att säga så. Hon vet ju vad det betyder. Vi alla vet vad det betyder. Det betyder att det inte finns några pengar på kortet. Och varje gång det händer en så är skammen lika stor. Jag lider med honom, för jag vet själv hur stora insatserna är. Jag har varit i hans sits så många gånger. Man står där så fullständigt naken. Och varorna ligger där på kassabandet och ropar: ”Hallå! Det var oss han ville ha, om han bara haft pengar till det!!

Och för att behålla i alla fall lite av sin heder, så ber man kassörskan behålla varorna bakom kassan, och så lovar man att snabbt komma tillbaka med pengar. Och kassörskan går väl med på det, men hon vet det och hela kön vet det: man kommer inte tillbaka.

Den äldre mannen säger att något måste vara fel. Han vet ju att han har pengar på kortet. Han ber att få trycka koden igen och kassörskan går med på att spela den lilla charaden.

”Det blev medges ej igen”, säger hon.

Mannen blir alltmer desperat. Han tittar på varorna, tittar på kortet. Det är en olidlig scen.

”Jag HAR pengar på kortet”, säger han.

Och vi är många i kön som nu är rörda av mannens öde. Vi vill inte se honom lida mer. Han borde gå nu. Och kassörskan har nu tröttnat, hon säger att har det inte funkat förut så kommer det inte funka nu. Mannen flackar med blicken, kassörskan börjar samla in varorna.

”Kan vi prova en gång till”, säger mannen och så stoppar han återigen i kortet.

Det är som om hela butik­en tystnat för att kunna koncentrera sig på mannens förnedring.

Då sker det. Ett stilla rassel från ett kvitto som rullas ut. Köpet gick igenom.

Det är fantastiskt!

Vilken triumf!

När den äldre mannen vandrar ut med kasse i hand så utspelas tysta glädjescener överallt. Vi jublar ljudlöst. Det är ett under som skett och vi har fått bevittna det.

Följ ämnen i artikeln