Mellanöstern är ett politiskt moment 22

Fred i Mellanöstern ter sig mer avlägsen än någonsin. En tvåstatslösning måste mer betraktas som en ogenomförbar illusion än som en politisk realitet.

Visserligen har det på senare tid inte pågått några reguljära krigshandlingar mellan israeler och palestinier. Ändå blir den ravin som skiljer de båda folken åt allt djupare. Israel fortsätter att riva palestinska hem samtidigt som man beslutar om nya egna bosättningar på palestinsk mark.

I förra veckan lade ett antal internationella hjälporgan, bland andra den svenska kristna biståndsorganisationen Diakonia, fram en rapport inför EU:s utrikesministermöte i Bryssel.

I rapporten avslöjades att Israel under 2011 rivit ett 60-tal EU-finansierade byggprojekt på palestinsk mark på Västbanken.

Det handlar om brunnar, vattencisterner, solpaneler och jordbruksanläggningar. Enligt rapporten har Israel beslutat att demolera ytterligare 110 EU-finansierade projekt. Motiveringen är att dessa har byggts utan byggnadslov.

Protesterna från EU blev hårdare än vanligt. Biståndsminister Gunilla Carlsson beskrev Israels agerande som ”oacceptabelt”. Enligt Carl Bildt ”hotar den israeliska bosättningspolitiken att underminera möjligheterna till en tvåstatslösning”. Men mer än så blev inte sagt.

Det är betydelselöst om det är EU eller någon annan som har finansierat de palestinska bostäder som nu faller för israeliska grävskopor. Det handlar ändå om grova kränkningar av folkrätt och mänskliga rättigheter. När EU säger ”fy” saknar det också betydelse och FN:s maktlöshet är lika pinsam.

Israel struntar i internationella protester eftersom man vet att ingen törs gå från ord till handling.

USA:s vetorätt i FN:s säkerhetsråd borgar för att inga resolutioner som innebär hårda repressalier mot Israel kan gå igenom.

Mellanösternfrågan har blivit ett politiskt Moment 22.

Israel motiverar sina rivningar av palestinska bostäder med det israeliska folkets säkerhet. Visst kan man ha förståelse för det med tanke på alla självmordsattentat som militanta islamistiska rörelser som Hamas och Islamiska Jihad under årens lopp utfört mot det israeliska folket. Hur många bomber har inte detonerat i bussar i Jerusalem och Tel Aviv och dödat och lemlästat tusentals israeler?

Men även Israel borde inse att fred med palestinierna är det enda politiskt och ekonomiskt hållbara i framtiden, om Israel vill ha några vänner kvar i omvärlden och inte få sin ekonomi totalt förödd. Fortsatta rivningar av palestinska hem och nya israeliska bosättningar på palestinska områden skapar ännu mera hat och hämndbegär hos palestinierna. Kontraproduktivt kallas det.

Frankrikes nye

… socialistiske president François Hollande beslutade att efter valsegern sänka sin lön med 30 procent. Detta för att ”statuera exempel” och samtidigt ge en känga till sin företrädare Nicolas Sarkozy. Denne passade ju på att efter sin presidentvalseger 2007 höja sin lön med 172 procent (!). Hollande tjänar efter sin lönesänkning ”blygsamma” 121 000 kronor i månaden efter skatt. Jag hoppas att han ska klara sig på detta och slippa söka socialbidrag.

Tre Kronor

… slogs ut ur ishockey-VM på ett snöpligt sätt genom att förlora mot Tjeckien med 4–3. Den något märkliga bortförklaringen till Tre Kronors generalfiasko var att laget hade ”för många bra spelare”, alltså transatlantiska proffs som tagits hem till VM för att göra mål. Nu missade emellertid lagledningen den lilla, men inte betydelselösa detaljen, att ett VM-lag också behöver försvarsspelare. Det upptäckte tjeckerna direkt och det blev en lätt match för dem att slå ut ”världens bästa ishockeylag”.

Följ ämnen i artikeln