Varför är det omöjligt att lägga ner ett parti?

Den senaste veckans närmast skrattretande turbulens inom Centerpartiet visar att något är fel i svensk politik. Med sitt förslag till nytt partiprogram vänder Centern 180 grader och lämnar det gamla trygga bondepartiet, det framgångsrika antikärnkraftspartiet, landsbygdspartiet, miljöpartiet och småföretagarpartiet långt bakom sig.

Jag ska inte gå in på alla tokiga förslag till ny Centerpolitik men konstaterar att vi har att göra med ett parti som nästan inte har några väljare kvar och som kanske åker ur riksdagen 2014 om inget görs. Därför inställer sig frågan: Vilket ­existensberättigande har ett parti som inte längre har några väljare?

Låt oss överföra situationen till ­näringslivet. Ett företag som inte längre kan sälja sina produkter har två alternativ: Antingen läggs det ner eller så köps det upp av ett annat företag. Mera sällan satsar man på nya ­produkter för att locka nya kunder. Detta är sällan framgångsrikt. Ändå är det den vägen Centern har valt.
 

När partiet inte längre lockar väljare börjar man desperat leta efter en ny politik. Att lägga ner partiet vore otänkbart trots att det kanske är så att Centern inte alls behövs. Nu ­lanserar man i stället en produkt som ska slå Sverigedemokraterna i spillror med förslagen om fri invandring, månggifte med mera. Det är väl bra att någon tar tjuren vid hornen i den känsliga invandringspolitiken men man behöver väl för den skull inte sälja ut vedertagna rättsliga principer som arvsrätt och engifte.

Varför är det då omöjligt att lägga ner ett politiskt parti som förlorat sin dragningskraft? Enda undan­taget är Ny Demokrati som lades ner efter fyra år. Företag läggs ju ner. ­Organisationer läggs ner eller går ihop. Tidningar läggs ner. Nättidningar tar över alltmer av pappers­tidningarnas marknad. De flesta förändringar accepterar vi men att ­lägga ner ett politiskt parti, det är som att svära i kyrkan.
 

Svensk politik vimlar av små partier­ som befinner sig i samma ­situation som Centern och som ­kämpar för att hitta en ny politik som kan locka tillbaka förlorade väljare. Vi ser det hos KD, där partiledaren i fjol undkom en avsättning med ­blotta förskräckelsen. KD har länge legat under fyra­procentsspärren i opinionsmätningarna. Centern ­ligger farligt nära stupet. Även Folkpartiet har varit och nosat på spärren. Socialdemokraterna har kämpat i många år för att förnya sig utan att lyckas trots att man bytt parti­ledare tre gånger på sex år. Det enda parti­ som lyckats är Moderaterna, därför att man stulit delar av bland annat Social­demokraternas politik.

Inga tåg i sikte

Norrtåg ställer in alla avgångar mellan Umeå och Luleå under hela januari. De nya supertågen klarar inte snö och kyla! Hur f-n kan ett tågföretag i norra Sverige köpa in tåg som inte klarar lite kyla? Sverige är ett land med tre särdrag: Det är långt, snöigt och kallt, särskilt på vintrarna. Ju längre norrut man kommer desto snöigare och kallare blir det. Vem upphandlade de snökänsliga tågen? Släng honom i en isvak så att han får känna på vad kyla är.

18 höga chefer

Får dela på 15 miljoner i extra bonusar för att stanna kvar i bolaget! Det har bara gått en månad sen SAS stod vid randen av konkurs. Bolaget­ räddades i sista stund med hjälp av upp­sägningar och lönesänkningar för de anställda. Men nu finns det plötsligt pengar – men bara för att smörja ­redan välsmorda chefer med. Äckligt!

Följ ämnen i artikeln