Jag sponsrar dig med glädje, Vickan

Det må vara en tantvarningsindikator men jag kan inte låta bli att gilla kronprinsessan Victoria.

Tänk själv att födas in i livegenskap och inte kunna välja liv eller karriär. Varje steg du tar bevakas av medierna och alla tycker sig ha en relation till dig. Du kan inte gå ut ta en öl i lugn och ro, shoppa eller ha ett liv utan att hundratals ögon följer dig, fotograferna tar bilder, minsta steg kommenteras.

Inte konstigt att hon fick anorexi av all stress.

Fast i en tid genomsyrad av gnäll, där alla är offer och få vill ta ansvar för något, vände kronprinsessan det negativa till något bra.

Hon gillade läget blev extremt proffsig på sitt jobb, bet ihop och jobbade på. Sedan valde hon en prins från folket, Daniel från Ockelbo, och stod fast vid honom trots klagomålen från föräldrarna. Det tyder på styrka och integritet.

Fast egentligen var det kanske inte så konstigt att hon valde en anständig, hederlig man som ville skapa något eget? Att vara singel och kronprinsessa kan inte ha varit särskilt kul. Tänk så många slemmiga överklasssnubbar som måste ha hovrat runt henne i hopp om att tillskansa sig egna fördelar. För att inte tala om falska vänner, fjäskande reportrar och förbipasserande rövslickare.

– Jag förstår att många hade synpunkter på vårt förhållande. Det är helt förklarligt, säger hon i Herman Lindqvist bok om kronprinsessan.

Victoria är alltså inte ens bitter över att hon, en vuxen kvinna, fått vänta i flera år på att få föräldrarnas tillåtelse att gifta sig med mannen hon älskar. Det är stort.

Nu ska de i alla fall äntligen leva lyckliga i alla sina dagar i ett akvarium av offentlighet och dela hela sitt liv med svenska folket.

Visst, det finns de som vill lägga ner kungahuset, de tycker att vi inte ska sponsra en överklassfamilj med skattemedel.

Andra anser att vi kan göra med kungahuset som med kyrkan.

Medborgarna får själva välja om de ska vara med och om de inte går ur kungahuset redovisas kostnaden i deklarationen.

Själv tycker jag kungahuset verkar bestå av en ganska tråkig samling människor som landet både kan ha och mista.

Fast kronprinsessan är cool och spelar i en helt annan division. Henne sponsrar jag gärna.

Följ ämnen i artikeln