Hon är Sveriges mest förtroendeingivande partiledare

Demiroks uppåtgående popularitet har kommit av sig och Magdalena Andersson fortsätter att dominera listan.

Aftonbladet/Demoskops mätning visar att Andersson fortsätter att vara den partiledare som väljarna har störst förtroende för.

För Miljöpartiet ser det lika deppigt ut som vanligt.

Det finns två partiledare som under sin partiledartid åtnjutit både höga berg och djupa dalar i fråga om väljarnas förtroende för dem. Upp som solar, men också ner som pannkakor, har förtroendet för Ebba Busch och Nooshi Dadgostar gått.

I Aftonbladet/Demoskops mätning av partiledarförtroendet i juli månad delar Busch och Dadgostar fjärdeplatsen. I mätningen säger 27 procent av väljarna att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för partiledarna. Det kanske låter helt okej, men de har varit betydligt mer populära och närmar sig nu istället bottenligan.

Ett tag var Ebba Busch till och med den partiledare som åtnjöt högst förtroende, men det har efter valet gått långsamt utför.

Det samma gäller Nooshi Dadgostar. Under några turbulenta månader under hösten 2021 låt hon skyhögt i förtroendemätningarna, med siffror på över 40 procent. Den hösten präglades av efterdyningarna av sommarens regeringskris där Vänsterpartiet stoppade införandet av marknadshyror i nybyggda lägenheter, Stefan Löfvens avgång och den maktposition som Vänstern hade under tillsättandet av Magdalena Andersson som ny S-ledare och statsminister.

Men så fort det lugnat ner sig, sjönk också förtroendet för Dadgostar.

Andersson fortsätter toppa

Magdalena Andersson har legat högt i förtroendemätningarna sen hon valdes till ny partiledare för Socialdemokraterna i november 2021. Mycket av hennes initiala popularitet handlade förmodligen om att hon inte är Stefan Löfven.

Sedan valet i höstas har förtroendet för hennes fluktuerat lite upp och ner, men stannat på en hög nivå. Förtroendesiffran för juli är på 55 procent.

Om förtroendet för Ebba Busch fått sig en ordentlig törn sedan hennes parti var med och bildade regering, så har det gått bättre för Ulf Kristersson. Fortfarande är han mindre populär än Magdalena Andersson, men han tröstar sig nog väl med att vara statsminister.

Så till bottenligan.

Demirok fortfarande i botten

Det går inte bra för Muharrem Demirok. Visst kan man argumentera för att det går ännu sämre för språkrören. De suttit länge och är väletablerade politiker, medan Demirok är ny.

Men det går ändå inte bra och det oroande för en centerpartist här är att efter en uppgång från historiskt låga förtroendesiffror, så ser det nu ut att plana ut. Förra månaden sade sig 11 procent av de tillfrågade ha ganska stort eller mycket stort förtroende för Demirok. En månad senare är det 10 procent.

Det brukar sägas att om man syns i debatten så ökar också opinionen och förtroendet för en politiker. För Demirok verkar det inte vara så. Den senaste månaden har varit debattät och han har gjort en god insats i sina första debatter. Ändå planar förtroendet för honom ut.

Den största skrällen här är att det går ordentligt upp för Johan Pehrson. Förra mätningen hade han det lägsta förtroendet under sin partiledartid - 16 procent av väljarna sade sig har ganska högt eller mycket högt förtroende för honom i juni. Nu har han hoppat upp tre procentenheter till 19 procent. Fortfarande inte bra, men inte lika dåligt som förra gången.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 023 intervjuer under perioden 13 juni – 19 juni, 2023 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.