Mejla

Wolfgang Hansson

Därför blev förväntade storsegern en rysare

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

WILMINGTON, DELAWARE. Demokraternas hopp om en jordskredsseger för Joe Biden grusades.

I stället utvecklas presidentvalet till en riktig rysare.

Det kan ta en dag eller två innan vi har en segrare.

Men presidentens påstående att han redan vunnit valet kan leda till våldsamheter.

Det amerikanska presidentvalet håller inte bara på att utvecklas till en rysare. Det är första gången i modern tid som en president utropar sig till segrare innan han nått upp till 270 elektorsröster.

Trump anklagade tv-bolagen för att inte ge honom ett antal delstater som han anser sig ha vunnit och påstår dessutom att han vunnit tre delstater där det fortfarande återstår att räkna mellan 20 och 30 procent av rösterna.

Trump sa at han tänkte gå till Högsta domsrtolen och be dem beordra ett stopp på rösträkningen.

Det Trump gör är sådant som bara brukar hända i diktaturer och auktoritära stater.

Det är inte bara de två presidentkandidaterna som biter på naglarna efter en lång natt. Även opinionsinstituten är supernervösa. Ska deras misstag från förra valet återupprepas?

Under natten såg det först väldigt bra ut för Joe Biden. En bild som stämde väldigt bra överens med vad opinionsmätningarna förutspått. Biden såg ut att kunna ta hem ett antal nyckelstater som Texas, North Carolina och Ohio där han tidigt tog rejäla ledningar. Det är delstater som republikanerna normalt vinner.

Jordskredssegern såg ut att ligga inom räckhåll.

Trumps slutspurt kan ha gett resultat

Men så hände det som många varnat för.

Övervägande demokrater förtidsröstade eller poströstade. I många delstater var det dessa röster som redovisades först. Republikaner röstade i större utsträckning på valdagen. När deras röster började komma in försvann Bidens ledningar en efter en.

Jordskredssegern gick upp i rök.

Trump tog hem delstat efter delstat där opinionsmätningarna i över ett års tid visat att Biden låg väldigt bra till för att vinna.

Antingen var opinionsmätningarna dåliga, precis som 2016. Eller så var det Donald Trumps enorma slutspurt i vågmästarstaterna som fällde avgörandet. De sista tre dagarna höll han 14 valmöten i 7-8 delstater.

Trump lyckades entusiasmera sina väljare så att de verkligen gick till vallokalen. Trumpväljarna är enormt trogna och röstar på sin kandidat därför att de verkligen älskar honom.

Trump höll 14 valmöten i 7–8 delstater under de sista tre dagarna.
Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trump höll 14 valmöten i 7–8 delstater under de sista tre dagarna.

Hat och kärlek

I de vallokalsundersökningar som gjordes under valdagen uppgav ungefär hälften av de som röstade på Biden att de i första hand röstade mot Trump.

Hat kan precis som kärlek vara en väldigt stor drivkraft.

Eftersom valdeltagandet normalt är klart under 60 procent i amerikanska presidentval finns det väldigt många soffliggare. Den som får ut flest av dem vinner.

När jag skriver detta har fortfarande både Biden och Trump chans att vinna valet.
Biden ser ut att segra i Arizona, en delstat som Trump vann 2016 och den enda som utmanaren så här långt lyckats vrida ur händerna på Trump. Det kan bli avgörande.

Men det ser ut som att det återigen är tre traditionellt demokratiska delstater som kommer att avgöra. 2016 vann Trump i Wisconsin, Michigan och Pennsylvania med en total marginal på under 80 000 röster. Men det amerikanska valsystemet gav honom samtliga elektorsröster och gjorde honom till president.

Nu måste Biden vinna i minst två av dem för att få flytta in i Vita huset.

Alla tre delstaterna är sena i sin rösträkning, delvis på grund av att ett rekordstort antal poströster avgivits. Här fungerar matematiken i motsatt riktning jämfört med de republikanska vågmästarstaterna som Trump tog hem.

Här är det poströsterna som räknas sist. Just nu leder Trump med liten marginal i alla tre delstater men när poströsterna, som till övervägande delen är demokratiska, räknats kan Biden ha gått förbi.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden höll tall för sina anhängare i Wilmington, Delaware, vid 06.30, svensk tid.

Skickar signaler

Men det kan ta en eller två dagar innan vi vet hur det gått.

Deadline i Pennsylvania är på fredag.

Frågan är nu hur de två kandidaternas supportrar kommer att reagera.

Joe Biden höll ett tal strax efter midnatt amerikansk tid där han sade sig vara segerviss men bad om tålamod tills alla röster räknats.

Knappt hade Biden talat förrän Trump twittrade att demokraterna ”försökte stjäla valet”.

Det var precis den typen av uttalande som många fruktade skulle komma från presidenten.

Efter en förvånansvärt lugn valdag avslutade president Trump med att utropa sig till segrare utan ett färdigt resultat.

Presidenten må vara världens mäktigaste man men han kan inte påverka rösträkningen. Däremot kan det han säger påverka hur hans anhängare agerar, däribland en rad milis- och vit makt-grupper.

Hur de kommer att agera återtsår att se. Det amerikanska valet är en rysare på fler sätt än ett. 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE