Partiernas stilla bön – att kokainet är någon annans fel

Kokain på partiernas riksdagskanslier är inte ett skämt.

Nooshi Dadgostars reaktion på Aftonbladets avslöjande, att tidningens toaletter borde testas är därför obegriplig.

Inte vem som helst kan traska in på ett partikansli i riksdagen och dra en lina kokain.

När partierna fick reagera på kokainfynden på deras toaletter lät det som om vem som helst kunde ha tillgång till deras kanslier och toaletterna – hantverkare, gäster och journalister nämndes bland annat.

Riktigt så ser det inte ut.

Att ta sig in i riksdagen är inte en lätt sak. Inte ens med passerkort går det att röra sig fritt i lokalerna.

Som journalister har vi begränsad tillgång till riksdagens lokaler. Vi får röra oss i de allmänna utrymmena, men vi har inte tillgång till partiernas kanslier. Det var inte ens självklart att vi som journalister skulle kunna använda oss av trapphuset i ledamotshuset, där SD och S har sina lokaler. I dag kan vi ta oss fram till de låsta glasdörrar som leder in till partiernas kanslier. Till bland annat Vänsterpartiets kansli, kan vi journalister med passerkort, inte ens ta oss in från gatan utan behöver släppas in av vakter.

Visst var det mer lättsamt när vi kunde släntra in på ett partikansli oanmälda, men så har partierna inte velat ha det. Sedan några år tillbaka är vår tillgång till partiernas lokaler begränsade.

Hoppas det är någon annans fel

Det går inte att säga var kokainresterna på partiernas toaletter kommer ifrån. Partierna hoppas att det ska visa sig vara vem som helst utom partiets politiker.

SD sneglar på sina tjänstemän samtidigt som Jimmie Åkesson föreslog att drogtesta alla, Liberalerna polisanmälde omedelbart och Nooshi Dadgostar tycker att Aftonbladet ska kolla sina egna toaletter. Tre olika reaktioner minst sagt.

Lite välvilligt tolkat ville Nooshi Dadgostar vara rolig för att avväpna en jobbig situation. För visst förstår hon egentligen skillnaden på att det förekommer olagliga substanser i riksdagen, Sveriges lagstiftande församling och på en tidning. Det vill säga att alla förväntar sig att de som stiftar lagarna också följer lagarna.

Hålls på en armlängds avstånd

I slutändan kommer den här surdegen att hamna i riksdagsförvaltningens knä, alltså myndigheten som är ansvarig för riksdagens lokaler och förvaltning. Det finns ingenting som partierna är så pigga på som att hålla en potentiell skandal på mer än armlängds avstånd.

Visst finns det ett antal personer som rör sig fritt på partikanslierna som är anställda av riksdagsförvaltningen eller där för att utföra något underhållsarbete - städare, hantverkare och annan service. Men framförallt är det personer som tillhör ett politiskt parti som har tillgång till lokalerna där Aftonbladet hittat kokain på toaletterna.