Valår - då blir riksdagen rena sandlådan

Argumenten redan på sandlådenivå

Valåret har knappt börjat. Men argumenten är redan på sandlådenivå.

Du är dum. Men du är ännu dummare.

I höstas anmälde riksdagsledamoten Gunnar Axén (m) 17 av regeringens då 20 statsråd till konstitutionsutskottet, KU.

De anmälda ministrarna hade under våren 2001 struntat i att svara på interpellationer på utsatt tid.

Enligt riksdagsordningen, en av grundlagarna, ska de besvaras inom två veckor. Den gränsen var det alltså bara en minoritet som klarade.

Regeringen prickades

I början av januari hade KU grunnat färdigt. Ett enigt utskott ansåg att det var "anmärkningsvärt" att mer än hälften av interpellationerna besvarades efter utsatt tid.

Regeringen prickades. Eller för att uttrycka sig på kanslisvenska: Regeringen kan inte undgå kritik. Översatt till normal svenska betyder det: Skäms! Gör inte om det.

Här kunde historien ha varit slut. Om det nu inte vore valår.

I tisdags, en vecka efter beslutet i KU, levererade riksdagens utredningstjänst en rapport som beställts av s-gruppen i utskottet. Den leds av KU:s vice ordförande Göran Magnusson.

S-ledamöterna i KU ville veta hur den borgerliga regeringen skött sig mellan 1991 och 1994. Utredningstjänstens svar var det önskade. De var ännu sämre.

”Ni skötte er minsann inte heller”

Bottennoteringen står Carl Bildt för. Under tre år besvarade han inte en enda interpellation i tid.

Duktigast var justitieministern Gun Hellsvik som i alla fall under ett år klarade tidsgränsen vid samtliga tillfällen.

Att den 32 man starka utredningstjänsten levererat rapporten tyder på ett tålmodigt sinnelag. Den har nämligen inte ett dugg med saken att göra.

Det är den nuvarande regeringen som är anmäld. Inte den som avgick för snart åtta år sedan. Att den dåvarande regeringen bröt mot grundlagen är knappast något försvar för att den sittande också gör det. Eller?

Det finns bara en enda anledning till att s-ledamöterna i KU bett riksdagens utredare ägna sig åt historisk forskning. Trots att de nyss deltog i ett enigt beslut om att pricka regeringen vill de kunna säga att företrädarna minsann inte skötte sig de heller.

Ska det pågå i åtta månader?

Debattens hjulspår är alltså uppkörda. Du är dum, har fel, fattar ingenting. Men du är ännu dummare, har fått precis allting om bakfoten, fattar noll.

Upplyftande - särskilt om det ska pågå i åtta månader till.

Följ ämnen i artikeln