En fin lektion i hur demokrati ska fungera

Det bästa med utgången av valet i Chile har inget med resultatet att göra. Det handlar om hur kandidaterna uppförde sig i slutfasen.

Inga bortförklaringar. Inget snack om valfusk eller annat tjafs.

Bara en fin lektion i hur demokrati ska fungera.

Så fort resultatet var klart ringde den ultrakonservative Jose Antonio Kast till den segrande vänstermannen Gabriel Boric och gratulerade till segern.

Boris i sin tur tackade i sitt segertal alla kandidaterna för valkampen, inklusive huvudmotståndaren Kast.

Dessutom besökte Kast några timmar senare Boric i dennes valhögkvarter och gratulerade personligen till segern.

De två motståndarna behandlade varandra med respekt.

Gabriel Boric gick segrande ur presidentvalet i Chile.

Det kan tyckas som en självklarhet men i dagens samhällsklimat är det tyvärr inte längre det. USA är inte den enda demokrati som urholkats de senaste åren av att partier och kandidater vägrat acceptera väljarnas dom utan istället obstruerar eller försöker hitta odemokratiska sätt att roffa åt sig makten eller förolämpar politiska motståndare.

Efter de senaste årens politiska turbulens i Chile fanns det skäl att känna oro även för Latinamerikas kanske främsta demokrati.

Det har varit perioder av blodiga gatuprotester sedan 2019. Då utlösta av en höjning av kollektivtrafikpriserna men som i grund och botten handlat om de enorma klyftor som den ekonomiska utvecklingen skapat i Chile. Liksom om det politiska arvet efter militärdiktaturen under Augusto Pinochet.

Chile är ett av Latinamerikas rikaste och mest välfungerande länder som samtidigt visar upp enorma klyftor mellan rika och fattiga. Något som också lett till ökad kriminalitet.

Hyllade Pinochet

Inför presidentvalet fanns det anledning att känna oro för ett ytterligare polariserat samhällsklimat. De två kandidater som gick vidare till den sista omgången representerade ytterligheterna i chilensk politik.

Jose Antonio Kast är en stor beundrare av Brasiliens högerpopulistiske president Jair Bolsonaro. Han ville bland annat kraftig inskränka de redan hårda abortlagar som gäller i Chile. Han har också öppet uttryckt sitt stöd för Chiles förre diktator Augusto Pinochet.

Jose Antonio Kast (till höger).

Gabriel Boric är en före detta studentledare som står långt till vänster i chilensk politik. Han gick till val på att "begrava" det neoliberala ekonomiska systemet som byggdes upp efter militärdiktaturen, kraftigt öka skatterna för de han kallade superrika och bygga ett välfärdssamhälle av skandinavisk modell.

Med sina 35 år blir han inte bara Chiles yngste president hittills utan också Latinamerikas.

Kast vann den första valomgången och många trodde det skulle bli mycket jämt mellan de två ytterlighetskandidaterna. Men Boris klara seger där han fick 56 procent av rösterna kan ha bidragit till att Kast så snabbt erkände sig besegrad.

I ytterligare ett försök att säkra ett ordnat maktövertagande höll den sittande presidenten, den konservative Sebastian Pinera, ett videosamtal med Boris där han erbjöd sitt fulla stöd i övergångsfasen när makten ska lämans över. Boric tillträder först i mars.

Försonliga signaler

Allt detta är oerhört viktiga signaler inte bara till det chilenska samhället utan till länder i hela Latinamerika. Det är så här en demokrati ska fungera. Man kämpar om väljarnas gunst. Den som vinner får styra under en tidbegränsad period men måste sedan låta väljarna säga sitt igen.

Väljarjubel efter att Gabriel Boric utropats till segrare.

I ett värsta scenario kunde utvecklingen i Chile ha tagit en helt annan vändning om det blivit bråk om valresultatet eller om det hade ifrågasatts. Särskilt som man är mitt i en process där en ny konstitution är på väg att skrivas.

Nu skickade Boric istället ut försonliga signaler efter sin övertygande seger där han lovade att "bli en president för alla chilenare".

Det är sånt segare brukar säger efter ett val men det var extra viktigt i Chile eftersom de två kandidaterna står för så totalt skilda världsbilder.

Boric kommer också att vara tvungen att samarbeta med oppositionen för att få igenom mycket av sin politik i det delade parlamentet. Det kommer att ha en modererande effekt.

Om mindre än ett år går Brasilien, Latinamerikas största land, till val. Då avgörs om den kontroversielle Jair Bolsonaro får sitta kvar eller inte. Det blir intressant att se om kandidaterna i det valet visar samma respekt för den demokratiska processen som Kast, Boric och Pinera hittills gjort.

 

LÄS VIDARE