Vi famlar tillsammans – på jakt efter ljuset

Varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm.

November kan kännas som en onödig månad.

Vad ska man ha den till?

Jo, man kan fira novent.

Brittsommardagarna är över, det går inte längre att jobba i trädgården, och mörkret lägger en våt filt över allt man tänkt göra. November är trist.

Därför är novent en bra idé.

I stället för att vänta till första advent drar man igång julförberedelserna redan i november. Perfekt för en dagledig pensionär.

 

Min första höst som pensionär skulle jag åka till Thailand över jul och nyår och skippade julpynt. Den andra hösten satt alla instängda medan pandemin rasade.

I år är det annorlunda. Jag struntar i det gängse gnället om att julen börjar för tidigt och går in för att bejaka detta med hull och hår i stället.

November började med att jag var hos Karl Fredrik på Eklaholm och fyndade en vacker lykta och massa julblommor. Han stod i sin blå morgonrock i kylan och bjöd på varm dryck i utomhuskassan medan folk minglade. Det var ljus överallt i mörkret och en perfekt start på novent.

Nu har pelargonerna åkt på övervintring i kolonistugan och lämnat plats för amaryllis och hyacinter från Eklaholm. Vad gör det om de hinner blomma över före jul? Det finns säkert nya på Konsum.

 

Till helgen kommer barnbarnen och då ska adventsstakar och julkrubbor upp ur källaren. Allt som de tycker är roligt kommer de att få pyssla med.

Det är ju novent! Slut på alla tråkiga förbud mot att pynta för tidigt. När jag jobbade heltid tyckte jag alltid att första advent kom för fort, att jag inte hann med. 

Nu är det motsatsen som gäller.

Jag går i affärer där jag inte varit på två år. Vilken lyx att kunna åka in till NK en tisdagsförmiddag i november och bara gå runt och njuta.

Där har klientelet förändrats sen tiden före pandemin. Pensionärerna och mammorna med barnvagn har fått sällskap av killgäng med tatueringar och stora jackor.

De går runt mitt på dagen bland lyxartiklarna och verkar hemtama. Det är knappast finansvalpar som har så mycket fritid mitt på dagen. Och killarna är uppenbart för gamla för gymnasiet.

Det kanske är gängkriminella som också har dagledigt och pengar på fickan, precis som en del pensionärer. Varför inte se om det finns något fint att köpa på NK?

 

Till Svenskt Tenn har killgängen inte vågat sig än. Tänk när de börjar inreda sina lyor med Josef Frank-soffor för 69 000 kronor? I väntan på det går jag runt bland alla vackra ting och tänker att vad konstigt att så många från helt olika skikt av samhället önskar sig samma saker.

Statusjakt, kallade vi det på 70-talet. Tomt och meningslöst, sas det. 

Själv har jag börjat tänka på döstädningen. Det är ingen idé att samla på sig fler saker. En dag kommer gängkillarna att upptäcka det, liksom mammorna med barnvagn och karriäristerna som rusar in på Svenskt Tenn på lunchrasten för att köpa en gåbortspresent för 3 000 kronor.

I novent ser jag alldeles tydligt att alla befinner sig i samma rum, att alla famlar tillsammans i mörkret, på jakt efter ljuset.

 


Bäst i novent 1: På sommaren måste man boka tid för att få komma dit. I november är det fritt fram att besöka Karl Fredrik på Eklaholm. Kan man inte åka till Österlen finns numera även webbutik.
Bäst i novent 2: Afternoon tea bör avnjutas i november. Passar för flera generationer, kära släktingar och gamla vänner. Teet ska vara perfekt bryggt, det ätbara naggande gott och champagnen iskall.
Bäst i novent 3: Varför vänta till december med att bjuda in folk till något gott att dricka en eftermiddag i helgen? Man kan skippa glöggen och julkakorna helt och bjuda på cocktails med salta tilltugg.

Följ ämnen i artikeln