Bli ett charmtroll – och ta makten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-02-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sex bästa tipsen för Reinfeldt i EU

TYR SIG TILL TYSKLAND Fredrik Reinfeldt gör helt rätt som knyter vänskapsband med Tysklands Angela Merkel. Forskningsrapporten om statsministrarnas makt visar att man måste ha allierade för att klara sig i EU.

Koppla på charmen, liera dig med Angela Merkel och driv frågor som du kan.

Så blir du en maktfaktor i EU, Reinfeldt.

I dag presenteras den hittills första forskningsrapporten om statsministrarnas makt och inflytande vid EU:s toppmöten. Författare är Jonas Tällberg vid Sieps, institutet för Europapolitiska studier.

Den är en instruktionsbok för statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Följer han råden är han en maktfaktor redan vid EU:s nästa toppmöte i början av mars.

Viktigast för att få inflytande i EU är att komma från Tyskland, Frankrike eller Storbritannien. Det kan Reinfeldt, av naturliga skäl, räkna bort. Han får ta fasta på andra tillgångar.

1. Koppla på charmen. Personligheten har betydelse, även i de här sammanhangen. Charmerande personer som har lätt att knyta kontakter, exempelvis Luxemburgs Jean-Claude Juncker, kan åstadkomma underverk.

Men dra gränsen. Om man som Italiens Silvio Berlusconi uppfattas som en pajas blir inflytandet noll.

2. Yttra dig bara om det du kan. Kunniga förhandlare åtnjuter alltid respekt. Däremot bör du inte yttra sig i frågor du inte behärskar. Det verkar bara löjligt.

Du kan även vila på gamla lagrar. Nordiska länder anses vara duktiga på miljö och arbetsmarknad.

3. Se till att det är lugnt hemma. Auktoriteten i EU påverkas negativt av en stökig hemmaopinion eller uppror i riksdagen.

Det fick inte minst president Jacques Chirac erfara sedan fransmännen röstade nej till EU:s nya konstitution.

4. Skaffa allierade. Ingen klarar sig på egen hand i EU. Använd telefonen och skaffa dig ett nätverk av andra regeringschefer, uppmanar förre danske statsministern Poul Nyrup Rasmussen.

Viktigast för lilla Sverige är att liera sig med ett stort land. Fortsätt alltså hänga med tyska Angela Merkel, Reinfeldt.

Andra kontakter som bör utnyttjas är partikamrater och grannländer.

I en typisk högerfråga kan Reinfeldt liera sig med andra konservativa regeringschefer. Före varje toppmöte träffas redan nu de sex nordiska och baltiska länderna för att lägga upp den strategin. Fortsätt med det.

5. Bli omvald. Ju längre man varit statsminister desto mer får man att säga till om. Det vittnar inte minst Göran Persson om, med drygt ett decennium på stolen.

6. Använd sällan vetot. Ett lågmält hot är verkningsfullt. Däremot bör man in i det längsta undvika att verkligen använda vetovapnet. Det uppfattas som stingsligt.

Till sist ett råd för framtiden: utnyttja nästa svenska ordförandeskap i EU, hösten 2009. Inget ger så mycket makt som att hålla i klubban. ”Man håller i tyglarna”, avslöjar förra utrikesministern Lena Hjelm-Wallén (s).

Fredriks kom ihåg-lista

Gör så här...

Guy Verhofstadt

...men inte så här

Chirac.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln