Så mycket rikare än vanligt folk är s-ombuden

VÄSTERÅS

Socialdemokraterna är inte längre ett arbetarparti. Åtminstone inte enligt partiprogrammet.

Det är feministiskt. Grönt. Antikapitalistiskt.

Men inte ett arbetarparti.

LO:s tidning Alla på jobbet har gjort en mycket intressant kartläggning av ombuden på den socialdemokratiska partikongressen.

Den visar följande. Ombudens medelinkomst är 28 330 kronor per månad. Tiotusen mer än genomsnittssvensken.

Utsända från Stockholms arbetarekommun har ännu bättre betalt. De tjänar i genomsnitt 45 645 kronor i månaden.

Reepalu tjänade 1,4 miljoner

Rikast bland ombuden är Ilmar Reepalu, kommunalråd från Malmö. Han tjänade enligt senaste taxeringen 1,4 miljoner kronor, mer än statsministern. Hans skattepliktiga förmögenhet uppgick till 5,2 miljoner, betydligt mer än nästan alla.

28 procent av ombuden är heltidspolitiker, sex procent jobbar i industrin. 67 procent är fastighetsägare.

Så ser det alltså ut när beslutsfattarna i Sveriges socialdemokratiska arbetareparti har kongress. Det är en välbeställd medelklass som träffas. De tjänar bra, de äger hus och de har makt och inflytande. En del är till och med mer än en välmående medelklass. De ingår i den ekonomiska och politiska eliten.

Mot den bakgrunden är det nya partiprogram som klubbades sent i går kväll mycket intressant. Där slås fast att socialdemokraterna är ett feministiskt parti, ett miljöparti och ett antikapitalistiskt parti.

Däremot står det ingenstans att det är ett arbetarparti. Ordet arbetare förekommer för övrigt bara två gånger och då för att beskriva ett historiskt förlopp.

De gamla paradorden om frihet, jämlikhet, solidaritet och rättvisa är dock ymnigt förekommande. På den punkten, som kanske är partiets verkliga själ, har partiprogrammet samma inriktning som tidigare. Rättvisa nämns vid 15 tillfällen, solidaritet 26, frihet 29 och jämlikhet 40 gånger.

Tidigare har socialdemokraterna definierat jämlikhet främst ur ett ekonomiskt perspektiv. De materiella förhållandena mellan dem som inte har så mycket och dem som har mer skulle jämnas ut, främst via skattesystemet.

Obalanser mellan män och kvinnor

I det nya partiprogrammet vidgas begreppet. Det handlar om att rätta till obalanser mellan kvinnor och mellan män och människor födda i eller utanför Sverige. Eller för att uttrycka sig som Göran Persson, det finns "över- och underordning vid sidan av klasstrukturen". För att komma till rätta med den krävs andra glasögon än enbart de ekonomiska.

Att denna förändring genomförs av 350 personer med i genomsnitt 28 330 kronor i månaden har förmodligen inte dugg med saken att göra. Men det är intressant att notera.

Följ ämnen i artikeln