Åk genom Paris – utan att resa dig från stolen

Min kompis Magnus bor i San Francisco men det var i Göteborg som han mötte Google-bilen.

Han gick på en gata. På andra sidan gatan gick två tjejer i tjugoårsåldern. Plötsligt kom bilen med den specialbyggda kameran på taket.

Tjejerna reagerade automatiskt. Utan att tveka drog de upp tröjorna och blottade brösten. Sen gick de vidare som om ingenting hänt. Snacka om fame-instinkt.

Jag säger inte vilken gata det var, men den som orkar klicka sig igenom Göteborgs gatunät på Google Street View kan möjligen få avnjuta en mindre konventionell vy av staden.

Möjligheten att resa genom Paris utan att resa sig från datorn är naturligtvis helt fantastisk, nästan overklig. Dessutom är den vanebildande. Jag kommer på mig själv gång på gång med att drömmande ta mig tillbaka till älskade platser eller att nyfiket kika på gator jag ännu inte beträtt.

För en stund sedan strövade jag längs strandpromenaden i Nice, med Medelhavet i bildskärmens högra sida. Jag kunde nästan höra vågornas brus. Några sekunder senare var jag i Notting Hill.

Sedan i april åker Googlerunt i Sverige och fotograferar gata upp och gata ned. Till slut lär det bara vara några obetydliga återvändsgränder som inte finns med. Kvadratmeter för kvadratmeter av världen kommer att täckas in genom det enorma projekt som genomförs av Google och liknande aktörer.

Det är utan tvekan imponerande. Och inte sällan lite utmanande.

Mannen som just stiger in på porrbutiken kan nog hålla sig för skratt. Killen som förevigades då han kräktes på en gata i Amsterdam kan nog också vara tveksam, liksom det vänsterprasslande paret som ... ja, faktum är att google-offer i prekära situationer har blivit en helt egen genre på till exempel YouTube.

Efter massiv kritik mot Google suddar man nu ut ansikten och registreringsskyltar på bilar. Det är nog bra men samtidigt lite tråkigt. Då är den svenska motsvarigheten Hitta.se mer rakt på sak. Här ser vi verkligheten med både näshår och tydliga bilskyltar.

Redan efter någon timmas surfande har jag hittat flera kompisar i bild. Erik bygger ett räcke (förmodligen utan bygglov) och Ingemar verkar ha lunchat på McDonalds igen.

Och jag undrar vad min gamle granne Christer tycker om sitt framträdande på svenska Hitta.se? Han syns extremt tydligt i inte mindre än tre fotovinklar. Han ser överraskad ut. Hinner inte ens visa brösten.

Följ ämnen i artikeln