Skrattar ilsket i falsett: ge mig tidningen - nu!

Jag vaknar på allhelgonadagen. Om det nu är allhelgonadagen. Eller alla helgons dag eller allhelgonaafton eller alla själars dag eller Halloween-dagen, jag har ingen aning, för rörigheten kring den här helgen runt den första november saknar motstycke.

Jag vaknar i går, alltså.

Lördag morgon.

Och jag känner redan när jag doppar fötterna i det kalla golvet att det är en dag som vill mig illa.

Jag stapplar till hallen, sömndrucken, kisar efter Dagens Nyheter på hallmattan, hittar den inte och blir snart orolig, söker febrigt efter den på golvet, som någon som tappat en dyrbar ring i sanden. Det slår mig efter några sekunder.

Detta är en tidningsfri dag. Jag skrattar högt, i falsett, åt galenskapen. Året är 2013 och man håller sig fortfarande med tidningsfria dagar. Vilken sanslös idioti. Det är väl ett tiotal dagar om året då morgontidningarna väljer att inte komma ut - precis de dagar då man faktiskt har tid att slå sig till ro med en morgontidning. Jag skulle med glädje skita i att läsa Dagens Nyheter alla ­dagar i veckan, men lördag morgon vill jag läsa den.

Dagens Nyheter är väl inte statligt? Det finns väl kommersiella intressen hos Bonniers? I så fall finns det skäl att tro att chefen på DN är debil, som väljer att upphöra distribuera sin tidning exakt de tio dagar på året då läsarna är som mest i behov av att läsa den. Ni säger ”jo, men också tidningsarbetare måste vara lediga på helgerna”.

Det stämmer ju inte!

Dagens Nyheter kommer inte ut på nationaldagen, till exempel. De som gör tidningen får alltså vara ­lediga dagen innan. Vem behöver vara ledig dagen före nationaldagen?

Jag vänder tillbaka mot köket uppfylld av ett hat jag sällan känner numera. Jag känner ett behov av att förgöra Dagens Nyheter. Det är som att Dagens Nyheter färgar av sig på helgen som sådan. Jag börjar hata också den. När ett par pojkar ringer på dörren, illa utklädda till levande döda och tigger godis, så ger jag dem en Daim. Men jag känner för att trycka upp dem mot en vägg och påpeka att den här amerikanska idén om att klä ut sig på halloween och be om godis i kvarteret - den har vi ju redan i Sverige. Den heter påsk. Vad håller ni på med? Och varför får jag inte min DN, bara?

Följ ämnen i artikeln