Hemmafruar – en kort, tragisk epok

Frid över 60-talet och den västerländska hemmafruns minne. Det var en historiskt kort och tragisk tid i den rika delen av världen.

Det betyder inte att vi ska glömma den, lika lite som andra historiska skeenden. Nu har även jag fastnat i ”Mad men”, kanske den bästa teveserien någonsin.

Det är tidigt 60-tal, reklambyrå, Playboyideal, kedjerökning, sexism. Allt ska säljas för massmarknad, och inte bara tandkräm. Livsstilar. Presidenter. Familjeideal.

Det är på pricken. Jag grips av Betty, den sorgsna hemmafrun. Min egen mamma sitter i mitt minne exakt likadant, ensam med en cigarett i ett skinande rent kök och stirrar ut i luften.

Huvudpersonen Don Draper, mannen överst i könsmaktsordningen, är också tragisk, infångad i en annan roll.

Jag ligger i tevesoffan och kan inte få nog. De är dinosaurier. En kultur dömd till undergång.

I Sverige skrevs skattelagen om. Min mamma fick ta på sig sjuksköterskeuniformen och börja leva.

Hemmafrun blev exotisk, förbehållen överklassen. Annars är hon osynlig. Förutom några röststarka som gapar att barnen blir psykfall om de inte ammas till skolåldern.

Ja, och så Anna Anka, som utropar sig till förebild för svenska kvinnor. Jag kan inte tro att någon tar henne på allvar.

Jag ligger under en filt och tänker att svenska kvinnor lever ett liv som är fantastiskt. Inte varje dag, och inte i varje fall, men ändå. Det känns som om halva svenska kvinnligheten bloggar om vardagslivets lycka.

Sedan tänker jag att förändringen ändå inte är märkvärdig i ett större perspektiv.

I världen pågår i tysthet kriget mot kvinnor. Var åttonde kvinna i Afghanistan dör när hon ska föda barn. Det beror på obefintlig förlossningsvård, brist på preventivmedel och säkra aborter.

Fler dör i barnsäng än i aids, malaria och tuberkulos tillsammans!

Om detta hör jag lite. Ingen tjänar på att jag ska bli engagerad. De historierna går inte att sälja.

Där har ”Mad men” sin aktualitet.

Den 8 mars är på måndag. Den internationella kvinnodagen. Den dagen dör 1 600 kvinnor i världen när de föder barn.

Och svenska ”Hollywoodfruar” har nypremiär i rutan.

Följ ämnen i artikeln