Därför är Kristersson mycket farligare för Löfven

Ulf Kristersson är en mycket svårare motståndare för Stefan Löfven än föregångaren Anna Kinberg Batra.

Det viktigaste skälet är att den nye M-ledaren är verbal. Han kan tala för sin vara.

Partiledarduellerna i TV4 var tredje gången som statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Ulf Kristersson möttes i debatt på mindre än en månad.

Det är tydligt att Kristersson är en mycket besvärligare motståndare för Löfven än Anna Kinberg Batra var. Skälen är framför allt fyra.

Ulf Kristersson kan tala. Hans verbala förmåga överglänser både Kinberg Batras och Löfvens. Det är enkelt att förstå vad han menar.

Det är en stor tillgång till politiken men en som märkligt nog inte alla behärskar. Man skulle ju kunna inbilla sig att det vore nödvändigt för att kunna vinna nya anhängare och behålla de gamla.

Anna Kinberg Batra gav ofta intrycket av att hon inte riktigt trodde på det hon själv sa. Stefan Löfven har inte talets gåva och är ibland ganska svårtydd.

Ett annat skäl till att Kristersson är svårare motståndare för Löfven är att han inte räds att säga ifrån när Stefan Löfven vantolkar Moderaterna för att vinna poänger.

Det gjorde han bland annat under den del av duellen mellan dem som handlade om jobben. Vid ett flertal tillfällen hävdade Stefan Löfven att Moderaterna vill sänka lönen för vissa.

Kristersson sade att det var fel, att Moderaterna inte vill sänka lönen för någon men att de däremot vill sänka kostnaderna för arbetsgivarna för att anställa lågutbildade som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Det gjorde aldrig Anna Kinberg Batra. Eller för den delen Fredrik Reinfeldt. De korrigerade aldrig Löfven när han sade saker som uppenbarligen är fel om Moderaternas politik. Det var inte framgångsrikt.

Att säga halva sanningen, eller hoppa över hela led, när motståndarens politik beskrivs gör debatten obegriplig utom för en väldigt liten krets. Det är därmed till men för det politiska samtalet.

Den snart månadsgamle Moderatledaren lyssnar dessutom. Han, får man i alla fall intrycket av, tar till sig frågan och formulerar ett svar. Det är en bristvara i politiken men ger, som Kristersson själv antagligen skulle formulera det, ett vuxet intryck.

Och så låter han, i alla fall hittills, bli att söka konflikt för konfliktens egen skull. Han ryggar inte för att säga när han och Löfven är överens. Det brukar i sanningens namn inte Stefan Löfven heller göra.

Det är instruktivt för dem som följer debatten. Man får svart på vitt när Socialdemokraterna och Moderaterna är ense - och när de inte är det.

TV4 hade ett liknande upplägg på en debattomgång för ett år sedan. Det var mer ös då.

Det berodde framför allt på att man där valt fler ämnen där åsikterna skiljer partierna åt. Nu var en stor fråga kampanjen #metoo, om sexuella trakasserier. Självklart var ingen av de fyra debattörerna, utöver Löfven och Kristersson också Ebba Busch Thor (KD) och Isabella Lövin (MP), för att människor ska utsättas för det. Enigheten var, som sig bör, bedövande.

De två senare, Busch Thor och Lövin, drabbade samman i en ganska rolig ordväxling om den planerade flygskatten. Det hade kunnat bli en uddlös debatt eftersom skatten kommer att införas.

60 kronor på en inrikes flygresa framställdes av Ebba Busch Thor som ett slag mot barnfamiljer, vissa regioner och flera flygplatser. Hon ville i stället att biobränsle blandas in i flygbensinen.

Isabella Lövin trodde att det skulle ta tio år att åstadkomma och sade att så länge kan vi inte vänta med att försöka minska flygandet.

Hon passade också att elegant korrigera språkrörskollegan Gustav Fridolin som i en tidigare partiledardebatt hävdade att det inte var någon skatt alls på flygresor. Det är givetvis inte sant men Lövin sade som det är, att flygresor är befriade från miljö- och klimatskatter.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.