En stenhård käftsmäll för klimatet

Därför fegar politikerna

I måndags gick startskottet för årets klimatosmarta köpfest Black week.

Black week inleddes med en nattsvart käftsmäll.

Det handlar inte om överprisade stekpannor.

Utan om att 1,5-gradersmålet inte kommer att nås.

Jag var på plats på FN:s klimatmöte i Paris 2015. På det gamla flygfältet Le Bourget samlades världen och de kom överens om något som uppfattades som epokgörande. USA:s John Kerry höll ett fantastiskt tal om vad som stod på spel och Sveriges dåvarande vice statsminister och klimatminister Åsa Romson rusade runt med något stressat över sig.

Men det slutade i eufori. En global överenskommelse om att världens utsläpp skulle begränsas så att temperaturökningen höll sig ”well below” (klart under) två procent, alltså ned mot 1,5 procent.

Jag var också på plats i Köpenhamn sex år tidigare. Ett banbrytande möte var det sagt. USA:s Barack Obama var där, mer stjärnglans kunde ett möte inte få på den tiden.

Men det slutade i ingenting. Bilden av de nedslagna ledarna kablades ut över världen. Fredrik Reinfeldt, då ordförande i EU, sitter i ett konferensrum tillsammans med bland andra Obama och Tysklands Angela Merkel, och ser ut som de sålt smöret och tappat pengarna. Och det var precis vad de hade gjort.

Nu är det dags igen. FN:s 28:e klimatmöte inleds på torsdag i Dubai. Det finns ingenting som tyder på att glädjen från Paris kommer att upprepas. Snarare att det blir lika dystert som i Köpenhamn.

I måndags, då startskottet gick för årets klimatosmarta köpfest Black week, presenterade FN:s klimatorgan Unep sin sista rapport före mötet. Det var läsning värdig den svarta veckan.

 1,5-gradersmålet är i princip inte längre möjligt att nå. Det var det för åtta år sedan. Men sedan dess har utvecklingen galopperat.

 Redan 2029 kommer uppvärmningen ligga på 1,5 grader om inget radikalt förändras. 2023 blir jordens hittills varmaste år.

 Med de åtaganden som länderna nu gjort kommer jordens temperatur ha ökat med mellan 2,4 och 2,9 grader vid seklets slut.

Allt är med andra ord åt helvete. Redan nu drabbas klotet av den ena katastrofen efter den andra som kan förklaras med uppvärmningen. Hetta, torka, skyfall, översvämningar, missväxt, höjda havsnivåer.

Vad behövs då? Modiga, pedagogiska politiker. Politiker som inte sopar problemen under mattan alla dagar då det inte är översvämning eller storm eller missväxt eller skogsbrand.

Har vi det? Tyvärr inte. Den stackars FN-chefen Antonio Guterres upprepar ständigt att tiden håller på att rinna ut, länderna måste ta sig samman, läget är nattsvart.

Men han tycks tala för döva öron. Utsläppen minskar inte. De ökar.

Sverige utgör inget undantag. Ulf Kristerssons regering har lagt om politiken och ökar medvetet utsläppen.

Världen kommer att döma dagens politiker hårt. Trots en överväldigande mängd fakta och prognoser struntar de ändå i att göra vad som behövs.

Exempelvis kommer användningen av fossila bränslen inte att minska under det här årtiondet. Trots alla elbilar kommer ökningen att fortsätta.

Den politiska kortsiktigheten är uppseendeväckande. Problemen kommer inte att försvinna om jordens uppvärmning fortsätter. Tvärtom mångdubblas de.

Klimatflyktingar, matbrist, eroderande kuster, ras, nya sjukdomar – problemlistan är i det närmaste oändlig.

Varför gör världens politiker så lite? Varför gör riksdagen så lite?

Vill man vara snäll kan man konstatera att problemen är stora. Och dyra. Och inbegriper en teknisk utveckling som ännu inte nått ända fram.

Ett elakare sätt att uttrycka saken är att politiker vill bli återvalda. FN:s klimatavtal är globalt. Men det finns ingen global regering.

Väljarna finns på det nationella planet. Den politiker som vill bli omvald gör bäst i att inte stöta sig med sin bas. Då blir det ajöss och goodbye i nästa val.

De nationella politikerna orkar inte med att ta alltför svåra beslut eller göra avvägningar som inte får allmän acceptans. De fegar för att bli omvalda.

Där är vi nu. I en väldigt utdragen Black week.

1,5-gradersmålet innebär att utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid, minskas så mycket att jordens uppvärmning begränsas till 1,5 grader år 2100 jämfört med förindustriell tid. Just nu ligger den på 1,43 grader.

TRE SPANINGAR

Bedriver Gunnar Strömmer, justitieminister (M), gerillakrig mot SD? Idén om att återkalla medborgarskap skjuter han i alla händelser emot. Det går bara om personen har ett annat medborgarskap. Eller har ljugit eller hotat sig till det. Vad det senare betyder i praktiken är oklart.

Ali Esbati, Vänsterpartiets ekonomiska talesperson sedan 2022, flyttar för andra gången till Norge. Han är en utpräglad akademiker som talat om överskottsmål och liknande. Hans företrädare Ulla Andersson föredrog gratis glasögon till barn och billigare vård. Vilken väg väljer V nu?

Ulf Kristersson har otur med sina statssekreterare. En slutade sedan han fiskat rödlistad ål och ljugit om det. Nu undersöks Johan Jakobsson, tidigare partisekreterare L, av polisen för att mer än fördubblat storleken på en brygga. Minst fyra brottsrubriceringar, bl a miljöbrott, granskas.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.