Ovanliga strategin: Så vill Biden stoppa Putin

Joe Biden tillämpar en ovanlig taktik för att få president Putin att avstå från en invasion av Ukraina.

Märkligt nog motsägs hans uppseendeväckande alarmistiska ton av offret självt - Ukraina.

Det är lite av good cop – bad cop över krisen. Men frågan är om det är mer slump än medvetet samarbete.

Ena dagen hävdar USA att ryssarna fört fram blodbanker till gränsen. Den sista förberedelsen för en invasion. Nästa att Putin planerar en attack under falsk flagg där exempelvis ett påhittat angrepp mot rysk befolkning i Ukraina skulle motivera en invasion.

Den amerikanske presidenten slår hela tiden maximalt på varningstrumman.

Under helgen varnade Biden-administrationen för att ett fullskaligt rysk angrepp mot huvudstaden Kiev skulle kunna innebära 50 000 döda civila och mellan en miljon och fem miljoner flyktingar från Ukraina till Europa. Samtidigt som amerikanska soldater anlände till Nato-landet Polen som gränsar mot Ryssland.

Amerikanska truppen anländer till Nato-landet Polen, söndagen den 6 februari.

Allting är en del i USA:s propagandakrig mot Putin. Genom att hela tiden läcka olika uppgifter hoppas Biden-administrationen att man dels ska ta bort överraskningsmomentet från Ryssland dels visa Putin att västvärlden är beredd på vilken typ av angrepp han än planerar och att kostnaden för Ryssland kommer att bli mycket hög.

USA vill att trycket på Ryssland ska vara maximalt.

Problemet är att nästan alla de amerikanska uppgifterna är omöjliga att kontrollera. De kommer från den amerikanska underättelsetjänsten eller anonyma källor. Eller läcks av officiella företrädare men utan några bevis för vad som påstås.

För en utomstående är det omöjligt att bedöma sanningshalten i uppgifterna. Men det är klokt att ta alla uppgifter med en nypa salt så länge de inte följs av konkreta bevis på marken.

Enorma förluster

Det är uppenbart att Ryssland genom att koncentrera så mycket soldater och materiel nära Ukrainas gräns har skaffat sig möjligheten att genomföra någon form av militärt angrepp. Men än så länge är det omöjligt att veta om Putin har bestämt sig för att invadera eller inte.

Själv hävdar Ryssland envist att man inte har några planer på att attackera Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin anländer till invigningen av de olympiska spelen i Peking, fredagen den 4 februari.

Märkligt nog är den part som håller lägst tonläge det land som löper störst risk att bli attackerat, Ukraina.

När USA i helgen målade upp ett scenario med enorma förluster på båda sidor vid en rysk invasion så försökte Ukrainas utrikesminister tona ner uppgifterna.

– Tro inte på alla apokalyptiska förutsägelser, twittrade Dmitro Kuleba.

Det är inte första gången som Ukraina försöker ta udden av den amerikanska alarmismen. Ukraina reagerade argt när USA, Storbritannien och några andra länder drog hem icke-nödvändig personal och anhöriga från sina ambassader i Kiev.

Den amerikanska och ukrainska oenigheten skulle kunna vara ett listigt spel mot Ryssland, ett slags good cop - bad cop-taktik. Men det kan också vara ett utslag av oenighet mellan de två allierade.

Ukrainas president Zelenskyj vill till varje pris undvika att panik sprider sig hos den egna befolkningen. Men det kan också vara så att han gör en annan bedömning av hur långt Putin är beredd att gå.

Budskapet till Putin

Den amerikanska taktiken med att så offentligt gå ut med allt man misstänker om Rysslands krigsplaner är ovanlig. Normalt brukar USA hålla mer tyst om vad man vet för att inte avslöja sina underrättelsekällor. Mycket av krigsspelet brukar pågå i kulisserna istället för inför offentlig ridå.

Biden vill uppenbarligen undvika en situation som den 2014 när Putin utnyttjade överraskningsmomentet med till synes obeväpnade "små gröna män" som intog Krim. För att sedan beväpna ukrainska separatister för att starta ett inbördeskrig i östa Ukraina.

USA:s president Joe Biden.

Biden vill visa både Putin och omvärlden att USA den här gången är förberedd på okonventionell krigsföring från rysk sida.

Han budskap till Putin är "jag vet vad du håller på med".

Mitt i den uppskruvade krigsretoriken fortsätter de febrila diplomatiska försöken att lösa krisen. I dag besöker Frankrikes president Emmanuel Macron Moskva där han ska träffa president Putin. Macron vill positionera sig som en medlare. I morgon fortsätter han till Kiev.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz besöker president Biden i Vita huset.

Fortfarande är det i högsta grad oklart vilket spår som slutgiltigt avgår med segern, diplomatin eller det kalla stålet.