Vem ska klandras för djurens lidande?

Djurens Rätt borde ägna sin tid åt att kritisera regeringen i stället för dem som driver minkfarmarna.

För att göra en kort historia lång: På söndag spelar Mjällby AIF match mot IF Elfsborg i allsvenskan.

På Strandvallen ger MAIF då plats åt ett stall med 13 minkar, eftersom klubben vill stötta en av sina sponsorer inom pälsnäringen.

Djurens Rätt hävdar djurplågeri, ber publiken att bojkotta och uppmanar Svenska Fotbolls­förbundet att stoppa jippot. När denna text når läsarna kanske det redan är god natt.

Till Mjällby AIF finns en sak att säga:

Ni har helt fel.

Till djurvännerna finns också en sak att säga:

Ni har helt rätt och kiss my ass.

Minkar föds upp, dödas och flås på sin päls. Att stå i en bur på Strandvallen är heller ingen dans i joggingbrallor. Alla vet att det är djurplågeri. Frågan är bara vem som ska klandras.

Det enkla svaret är Mjällby AIF och minkfarmarna. Men bilden kompliceras när vi tar reda på varför de samarbetar.

Mobiljättar och andra superkoncerner ger fan i att sponsra verklighetens Åshöjdens BK. I stället är det verklighetens folk som står för kulorna - lokala företagare.

Vad driver de för verksamhet? De föder upp mink. Så sent som i våras gick minkfarmarna, enligt uppgift, ihop och räddade lagets träningsläger på Cypern.

Och varför existerar pälsnäringen över huvud taget? För att den är laglig!

Om Djurens Rätt hade jobbat med mindre klassförakt och mer pondus hade organisationen gett sig på regeringen i stället för att hänga ut en fotbollsklubb på Listerlandet.

Minkfarmarna följer bara lagen. Framför allt följer de Alliansens arbetslinje, de arbetar.

Vad skulle de annars göra? Listerlandet ligger i Sölvesborg. I och kring kommunen varslar industrierna folk som Fernando Torres vaskar målchanser i Premier League. På Arbetsförmedlingen finns det cirka tio lediga jobb.

Ni fattar själva. Ett branschbyte är en omöjlighet för den som vill ha mat på bordet.

Den som lägger ner sin farm får välja mellan att flytta, lobotomeras i FAS 3 eller köpa ett par knäskydd och inhalera manslem på daglig basis.

Djurens Rätt har inte fel i sak. Däremot borde de sparka uppåt. De - och vi - kan pressa regeringen att förbjuda pälsnäring. Eller ännu hellre skapa jobb på landsbygden så att det finns andra alternativ än att flå mink för sitt leverne.

Sedan finns det en tredje dimension. Om ingen köper päls, skinn eller läder så självdör branschen.

Inte har vi hört någon kalla på bojkott mot Mjällbys motståndare Elfsborg och dess huvudsponsor Ellos.

De säljer allt från skor och väskor i skinn till bälten och plånböcker i läder. Om någon inte visste så, flash: detta härstammar från kroppsdelar på söta, oskyldiga djur.

För att inte tala om all tacos som förtärs i Borås.

Vila i frid

Kristian Gidlund lever inte längre, men hans ord kommer att eka in i evigheten. Särskilt berör hans debatt­artikel i Aftonbladet den 8 februari i år; ”Landet jag lämnar - Sverige 2013”.

Sök upp den, läs och lär. Tack för allt, Kristian.

Eddas magi

Alla har väl hört om hur Edda Magnason gör succé på vita duken som Monica Z. Vad färre känner till är hennes egen artist­karriär.

Den indieskimrande popskivan ”Goods” från 2011 är magi i sin renaste form.

Följ ämnen i artikeln